Snösmocka på ingång – kan bli 20 centimeter

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter ett ovanligt dystert novemberväder kommer nu kylan – och snön.

På flera håll kan uppemot 10 centimeter snö falla under torsdagen.

– Fram till fredag kan det bli uppemot 20 centimeter lokalt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Länge har det gråa och milda vädret hållit ett hårt grepp om Sverige men håll ut – snart är både snö och kyla på väg in.

Under onsdagen drar ett  nederbördsområde in från sydväst, vilket ger regn i Götaland och snöfall i delar av Svealand och norrut.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mellan 10 och 20 centimeter snö

En klass 1 varning för snöfall i Gävleborg, Dalarna och norra Värmland har utfärdats då uppemot 10 centimeter snö väntas falla under torsdagen.

– På många håll kommer det bli 5-10 centimeter och lokalt kan det bli uppemot 10-20 centimeter fram till fredag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart.

På flera håll väntas snöfallet dessutom bli ymnigt, vilket kan leda till besvärliga omständigheter i trafiken med risk för halka.

Götaland och södra Svealand får under torsdagen fortsatt regn.

Risk för halka

På fredagen rör sig både snöområdet och den kalla luften ner över en stor del av södra Sverige, framförallt östra Svealand och nordöstra Götaland.

Blåst är även på ingång vilket kan ge besvärliga förhållanden i trafiken.

Helgen bjuder mestadels på uppehåll med klart och kallt väder på flera håll. Temperaturen landar på 0–3 plusgrader i söder under lördagen, medan det blir 10–15 minusgrader längst i norr.

Enligt SMHI väntas söndagens första advent blir något kallare, varpå chanserna för snötäckt mark i såväl i södra som norra Sverige är goda.

– Det blir första köldknäppen för den här säsongen i södra Sverige, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE