Bloomberg ställer upp – börjar kampanja

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: John Locher/AP/TT
Michael Bloomberg ställer upp i USA:s presidentval. Arkivbild.

Michael Bloomberg ställer upp i USA:s presidentval.

Spekulationerna och uppgifterna om att miljardären varit på väg att hoppa in i Demokraternas primärval bekräftas när en omfattande reklamkampanj nu börjar rulla i amerikansk tv.

"Jag ställer upp i presidentvalet för att besegra Donald Trump och återuppbygga Amerika", lyder ett uttalande från Bloomberg som publiceras på hans hemsida, samtidigt som hans kampanjfilmer kablas ut i tv.

Han säger att USA inte har råd med ytterligare fyra år av Donald Trumps "vårdslösa och oetiska" presidentskap.

I reklamen lyfts det fram hur Bloomberg byggt upp företagsimperiet som bär hans namn och hur han tog över som borgmästare i New York efter terrorattackerna 2001 och "byggde upp staden ur askan".

En av de rikaste

77-åringen är den åttonde rikaste personen i USA, enligt tidningen Forbes ranking. Även vid tidigare presidentval har det spekulerats i om Bloomberg övervägt en kandidatur. De senaste veckorna har det framkommit att han formellt registrerat sig för att ha möjligheten att delta i Demokraternas primärval och häromdagen rapporterades det att han köpt annonstid i amerikansk tv för en rekordsumma.

För en vecka sedan framträdde han också i New York, där han bad om ursäkt för att det under hans styre infördes kriminalpolitik som innebar att poliser fick lov att stoppa och muddra personer på gatan, vilket väckte stor kritik när det framgick att det framför allt var afro- och latinamerikaner som blev utsatta för det.

Politiskt lyfter Michael Bloomberg fram sig själv som mer utav ett mittenalternativ än de mer vänsterlutande kandidaterna i Demokraternas primärval. Han förespråkar till exempel inte allmän sjukvårdsförsäkring, men är däremot en stor motståndare till USA:s vapenlagar och lobbyorganisationerna bakom dem.

Förminskas av Trump

President Donald Trump kommenterade nyligen spekulationerna om Bloombergs vara eller icke vara i valrörelsen och sade då att det "inte finns någon han hellre ställer upp mot än lille Michael".

Bland Bloombergs medtävlande inom Demokraterna sade Joe Biden på lördagen att han välkomnar konkurrensen. Elizabeth Warren har skickat en passning där hon tipsar Bloomberg om skattepolitik som viktas mer mot miljardärer och Bernie Sanders har kritiserat honom för att "köpa sig in" i valet, utan att bygga upp en gräsrotsrörelse kring sin politik.

Senator Amy Klobuchar, även hon en demokratisk aspirant, kritiserar att Bloomberg också lagt stora pengar på en Trumpkritisk nätkampanj.

– Jag har inte de pengarna. . . men jag har faktiskt fått saker gjorda i det dödläge som råder i Washington, säger hon i en intervju i tv-kanalen ABC.

Nyhetsbyrån anpassar sig

Eftersom Michael Bloomberg äger den allra största delen av ett av världens största mediebolag har det ställts frågor om hur den skulle rapportera om hans presidentambitioner. John Micklethwait, chefredaktör på nyhetsbyrån Bloomberg News, har enligt flera amerikanska medier skickat ut nya riktlinjer till de anställda.

"Den del som Mike har haft mest kontakt med inom det redaktionella är Bloomberg Opinion: våra ledartexter har återspeglat hans åsikter", skriver Micklethwait.

Ledarredaktionen kommer att stängas tills vidare och flera av dess skribenter tar tjänstledigt för att i stället arbeta för Michael Bloombergs valkampanj.

De anställda journalisterna har en policy om att inte rapportera om Bloombergs familj eller stiftelser, för att undvika jäv, och detta kommer nu också att gälla för hans konkurrenter i primärvalet.

I övrigt kommer man i möjligaste mån bevaka valet som vanligt, men det kommer att framgå i varje text att företagets majoritetsägare är en av kandidaterna, skriver chefredaktören.

Publicerad: