På onsdagskvällen blev statyn utsatt för vandalism, där ett rasistiskt budskap även klottrades ner.
Foto: BILDBYRÅN
På onsdagskvällen blev statyn utsatt för vandalism, där ett rasistiskt budskap även klottrades ner.

Flytt av Zlatan-statyn inte aktuell i dagsläget

Publicerad:
Uppdaterad:
På onsdagskvällen blev statyn utsatt för vandalism, där ett rasistiskt budskap även klottrades ner.
Foto: BILDBYRÅN
På onsdagskvällen blev statyn utsatt för vandalism, där ett rasistiskt budskap även klottrades ner.

NYHETER

Namninsamlingar har skapats och vandalism har tagit plats.

Någon flytt av statyn av Zlatan Ibrahimovic är dock inte aktuell just nu.

– Det är ingenting som vi i dagsläget överväger, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med beredningsansvar för kultur och fritid.

Nyheten att Zlatan Ibrahimovic, 38, tar över en fjärdedel av ägandeskapet till Hammarby IF har lett till stor upprördhet bland Malmö FF-supportrar. Kort efter att Sportbladet avslöjat nyheten startades namninsamlingar för att flytta den staty av Zlatan Ibrahimovic som står på Stadionområdet.

Namninsamlingen ”Avlägsna statyn på Hammarbys ägare från stadionområdet” har fått närmare 7 000 underskrifter medan insamlingen ”Byt ut Zlatans staty mot en staty av Rosenberg!” fått närmare 1 500 röster.

Under onsdagskvällen tog några det ett steg längre, då de vandaliserades statyn med bengaler och klottrade ett rasistiskt budskap framför den.

– Jag förstår att folk är upprörda men vi respekterar inte vandalism eller rasism. Det kan inte vara rimligt, det som man gjort mot statyn, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med beredningsansvar för kultur och fritid.

Skyddas med staket och vakter

Hur ser ni på att flytta statyn?

– Det är ingenting som vi i dagsläget överväger.

Är det hållbart för den att vara kvar?

– Det får vi ta ställning till. Det är inget vi diskuterat eller tagit ställning till, utan det måste vi i så fall återkomma till.

Vad gör ni för att händelser likt i natt inte ska återupprepas?

– Vi försöker skydda den nu genom att sätta upp staket och med en ökad säkerhet på området genom vaktbolag, säger Trollmyr och lägger till:

– Vi gör vad vi kan för att skydda den men framförallt vill jag vädja till Malmöborna att man visar respekt för den offentliga konsten.

”Förstår verkligen att man är upprörd”

Politikerna är dock tvungna att ta upp frågan om en förflyttning av statyn.

På Malmöintitiativet - hemsidan där Malmöbor får lämna medborgarförslag - har ”Skicka tillbaka Zlatans staty till Stockholm” fått över 300 underskrifter. Ansvarig nämnd måste i sin tur ta upp ärendet om ett förslag fått över 100 röster - vilket man klarat med råge.

Ärendet kommer enligt Trollmyr att hanteras i vanlig ordning.

– Vi kommer inte inte särskilja det men jag blev också provocerad av vad jag hörde och såg i går, så jag förstår verkligen att man är upprörd. Men han sitter inte där för att han är MFF:are utan för att han är en framgångsrik fotbollsspelare som började i Malmö, är förknippad med Malmö och har satt staden på kartan, säger hon och fortsätter:

”Måste gå lite tid”

– Detta måste få lägga sig. Jag tycker också att Zlatans uttalande i samband med det är det mest upprörande. Jag tror också det är det som skapat så många känslor.

Vilka uttalanden är det du tänker på?

– Jag vill inte gå in och citera honom men om man tittar på artikeln så kan man nog förstå det.

Även om det i dagsläget inte är aktuellt att flytta Zlatan-statyn menar kommunalrådet att en diskussion om dess framtid kommer att komma upp.

– Det är oundvikligt, tänker jag, att det kommer komma upp. Men vi får låta detta lägga sig litegrann. Det måste gå lite tid. Jag tänker att man precis som i privatlivet, om man ska ta ett beslut, inte ska ta det i affekt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE