Populära appar sprider intima uppgifter

avMalin Kardell

Publicerad:

En rapport som avslöjar hur populära appar sprider uppgifter om så väl sexuella preferenser som kvinnors ägglossning väcker ilska i hela världen.

Kartläggningen är gjord av Norges motsvarighet till Konsumentverket.

– Det här gör många riktigt arga, säger Finn Myrstad vid Forbrukerrådet till Ekot.

Norges motsvarighet till Konsumentverket, Forbrukerrådet, har kartlagt hur personlig data sprids genom populära appar i våra mobiler, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Dejtingapparna Tinder, Grindr och Happn och menstruationsappar som Clue och Mydays är några av de som har testats, liksom religionsappen Muslim: Qibla finder och barnappen My talking Tom 2. En del av apparna har över 100 miljoner användare.

Foto: TT

Enligt Förbrukerrådets rapport bryter ett flertal av apparna mot den europeiska dataskyddsförordningen, GDPR. Och uppgifter som till exempel sexuell läggning, sexuella preferenser och geografisk position sprids vidare till kommersiella aktörer.

Informationen kan sedan användas för riktad annonsering, men också för diskriminering, manipulation och utnyttjande, enligt rapporten.

”Kan sätta liv i fara”

Finn Myrstad säger att känslig data bland annat kan kartlägga var många muslimer befinner sig, och genom att kombinera data från flera appar kan religiösa homosexuella förföljas.

– I några tillfällen är det till exempel otillåtet att vara muslim och samtidigt vara homosexuell, något som till och med kan sätta liv i fara, säger Finn Myrstad till Ekot.

Efter att flera av apparna anmälts till Datatillsynet, den norska datainspektionen, är förhoppningen att det leder till en dom i Norge som kan leda till liknande processer i Europa.

Svenska konsumenter är en av många organisationer runt om i världen som reagerat, och som nu uppmanar Datainspektionen att granska den digitala annonsindustrin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mobilappar

Tinder

Teknik

Norge

Dejting