Coronaviruset

Förvirringen är total: Coronaviruset kopplas ihop med mexikansk öl

Av: 

Michael Toll

NYHETER

All reklam är bra reklam, heter det ibland.

Frågan är om en viss öltillverkare i Mexiko håller med om det.

På vissa håll kopplas nämligen ölmärket Corona ihop med det farliga viruset från Kina med samma namn.

Den 7 januari bekräftade kinesiska myndigheter att det nya farliga coronaviruset hade identifierats. Sedan dess har viruset spridit sig till 14 länder, och i Kina har hittills 132 personer dött. Antalet smittade i Kina fler är nu fler än antalet smittade av sarsepidemin 2002-2003.

Runt om i världen sprids en rädsla för att bli smittad, vilket går att se på vad folk gör för sökningar på nätet.

Statistik från Google visar att sökningar som ”hur sprids coronavirus” och ”coronavirus symptom” ökade med över 1 000 procent förra veckan, jämfört med föregående vecka. 

Men det är inte bara bekräftad fakta som det letas efter. En hel del människor tycks se ett samband mellan det mexikanska ölet Corona och det luftburna viruset från Wuhan. Under de senaste dagarna har det nämligen skett en ökning av sökningar på "corona beer virus" på Google, skriver Vice

Sökningarna har skett i bland annat USA, Finland, Australien, Indien, Indonesien, Japan och Nya Zeeland. Däremot inte i Mexiko, där ölet produceras, rapporterar Vice

Lådor med Corona öl
Lådor med Corona öl

Ingen oro hos Systembolaget

Aftonbladet har varit i kontakt med Systembolaget, som uppger att deras kundtjänst inte fått någon ökning av frågor gällande Coronaöl. Det går heller inte att se någon minskning av försäljningen av Corona, men de tillägger att det inte finns någon tillförlitlig statistik från en så kort försäljningsperiod som coronaviruset pågått.

Att blanda ihop ett farligt virus med en öl som bär samma namn kan tyckas aningen långsökt. Men det rapporteras även om långt värre knasigheter än så. I USA florerar teorier om att det bästa sättet att skydda sig mot coronaviruset är att dricka, alternativt spraya sig i munnen, med blekmedel. Detta trots att det amerikanska livsmedelsverket flera gånger varnat för att blekmedel kan ge kraftiga kräkningar och allvarliga skador på levern, om det inmundigas.

Aftonbladet har utan resultat sökt representanter från Corona.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Chatta med Karin Tegmark-Wisell om nya coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Öl

USA

Ölet Corona