Våldsamheterna i Charlottesville

Trump kritiseras för uttalandet efter attacken

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Vid den högerextrema demonstrationen i Virginia, USA, körde en bil in bland motdemonstranter och dödade minst en person.

President Trump går nu ut och fördömer våld ”på många sidor” – och möter mängder av kritik.

– Vit makt-rörelsen och nynazister är per definition en motsats till amerikansk patriotism, säger den republikanske senatorn John McCain.

Polisen hade just skingrat högerextrema och motdemonstranter som drabbat samman i Charlottesville i Virginia, USA. Då körde en bil in bland motdemonstranterna.

Minst en person har dött. 19 personer har skadats – och för fem av dem ska tillståndet vara kritiskt. James Alex Fields Jr, 20, har anhållits misstänkt för dråp och vållande av kroppskada.

Inga frågor för Trump

Efter attacken framträdde president Donald Trump inför en samlad presskår:

– Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, trångsynthet och våld på många sidor. På många sidor. Det har pågått under en lång tid i vårt land.

Sedan avslutade han pressträffen utan att ta emot frågor.

Trump kritiseras nu från många håll – både av republikaner och demokrater – för att han tycktes likställa högerextremisterna och de som protesterade mot dem.

– Herr president, vi måste kalla ondska vid dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och inhemsk terrorism, skriver Cory Gardner, republikansk senator från Colorado, på Twitter.

Största samlingen på länge

I demonstrationen i Charlottesville slöt hundratals högerextrema, vit makt-anhängare och nynazister upp för att, som de uttryckte det, ”ta tillbaka” USA. Samlingen kallar de den största av sitt slag på flera decennier.

– Våra grundare utkämpade en revolution för tanken att alla människor skapas jämlika, säger den republikanske senatorn John McCain i ett uttalande.

– Inget mindre än det står på spel på gatorna av Charlottesville, Virginia, där en våldsam attack har krävt minst ett amerikanskt liv och skadat många andra i en konfrontation mellan våra bättre änglar och våra värsta demoner.

Beskrivs som terrordåd

Floridasenatorn Marco Rubio, som gjorde upp om den republikanska presidentkandidaturen med Donald Trump, skriver i en tweet att det ”är viktigt för nationen att höra presidenten beskriva händelserna i Charlottesville som de är, en terrorattack av vit makt-miljön”.

Ett antal republikanska företrädare i Virginia kallar vit makt-demonstrationen i Charlottesville ”vidrig” i ett gemensamt uttalande. De benämner också attacken som ett terrordåd.

Virginias guvernör Terry McAuliffe riktade sig till högerextremisterna:

– Det finns ingen plats för er här. Det finns ingen plats för er i USA. Ni låtsas att ni är patrioter, men ni är allt annat än patrioter.

Världskrigsveteranen reagerar

För John Dingell, som satt i kongressen i nästan 60 år för Demokraterna, når händelserna i Charlottesville till ett personligt plan.

Han tjänstgjorde i den amerikanska armén under andra världskriget.

– Jag tog värvning för att bekämpa nazister för 73 år sedan och jag gör det igen om jag måste, skriver han på Twitter.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Våldsamheterna i Charlottesville – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldsamheterna i Charlottesville

Donald Trump

USA

Charlottesville

John McCain

Marco Rubio