Trumps kopplingar till Ryssland, vad handlar det om? Det här!

Uppdaterad 2017-10-30 | Publicerad 2017-07-11

Donald Trumps administration har haft tvivelaktiga kontakter med Ryssland – både före och efter valkampanjen i fjol.

Nu utreds presidentens stab av FBI och en speciell åklagare. Misstanken: landsförräderi.

Men vad är egentligen grejen – och varför skulle kontakterna med Ryssland vara ett problem?

Vi reder ut.

VAD ÄR DE VIKTIGASTE SAKERNA DET HANDLAR OM?

Bland annat de här tre frågorna:

1. Tog Trump-kampanjen hjälp av ryska underrättelsetjänsten för att vinna presidentvalet?

KORTA VERSIONEN: Trumps kampanj misstänkts varit i maskopi med Ryssland för att besegra Hillary Clinton i presidentvalet – med hjälp av dataintrång och propaganda. Om det är sant kan det var landsförräderi.

…och lite mer utförligt:

 • USA:s underrättelsetjänster CIA, NSA, FBI och ODNI är eniga om att Ryssland ”med stor säkerhet” har försökt påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Syftet: att urholka förtroendet för valsystemet, misskreditera Hillary Clinton – och hjälpa den Putinvänlige Donald Trump att vinna valet.
 • Ryssland anklagas bland annat för dataintrång – där man hackat Demokraterna och sedan läckt mejl för att skada Hillary Clinton – och för att ha drivit en propagandakampanj för att med hjälp av påhittade nyheter påverka väljare i viktiga stater.
 • Men här är det viktiga för Trumps del: FBI misstänker att medarbetare i hans kampanj har samarbetat med företrädare för Ryssland för att vinna fördelar i presidentvalet.
 • Det finns misstankar om att Trumpföreträdare ska ha gett data om amerikaner på sociala medier till Ryssland – som sedan kunnat rikta budskap med påhittade negativa nyheter om Clinton direkt mot demokratiska väljare på individnivå, så kallad ”micro targeting”.
 • Om samarbete med fientlig främmande makt bevisas vore det mycket allvarligt – och skulle kunna leda till åtal för landsförräderi.

Vad pekar på att det skulle vara så?

 • Framträdande personer från Trumps kampanj har vid ett stort antal tillfällen under kampanjen haft hemliga kontakter med representanter för Putins Ryssland.
 • Nyligen avslöjades att president Trumps son Donald Trump Jr under valkampanjen träffade en advokat med koppling till Rysslands regering, som erbjöd honom information för att smutskasta Hillary Clinton. Även Trumps svärson Jared Kushner och kampanjchef Paul Manafort deltog.
 • Kushner ska ha haft kontakt med företrädare för Ryssland under minst två tillfällen under kampanjen.

2. Har Ryssland hållhakar på Donald Trumps administration som man kan använda för utpressning?

KORTA VERSIONEN: Höga representanter för Trump misstänks ha haft hemliga, olagliga kontakter med företrädare för Ryssland innan Trump blev president – och ljugit om det. Informationen skulle kunna användas av Ryssland för att utpressa dem att driva en politik som Putin gillar.

…och lite mer utförligt:

 • De hemliga kontakterna mellan Trump-staben och Ryssland fortsatte efter valet. Trumps tillträdande nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn diskuterade att lyfta sanktionerna mot Ryssland med landets ambassadör Sergej Kisljak – trots att det är olagligt för en tillträdande administration att ägna sig åt diplomati medan den gamla sitter kvar.
 • Flynn ljög och nekade till att samtalet ägt rum – och tvingades avgå i januari efter bara 24 dagar som säkerhetsrådgivare.
 • Även Jared Kushner och blivande justitieminister Jeff Sessions hade fortsatta rysskontakter. Trots det nekade Sessions inför senaten till att känna till samtal mellan Ryssland och Trumpkampanjen.
 • Vad är då problemet, utöver olagligheterna? En risk är att personerna i Trump-staben utpressas av Ryssland, som vet att de ljugit – något som tidigare justitieministern Sally Yates varnat Vita huset för.
 • Tidigare presidenten Barack Obama varnades också i höstas av underrättelsetjänsten för att Ryssland även skulle ha känslig information om Donald Trump personligen, som skulle kunna användas för att utpressa honom. Det är dock oklart vilken substans som finns i detta.
 • Klart är dock att president Trump – som är känd för att attackera allt och alla – aldrig har yttrat ett ont ord offentligt om den auktoritäre Putin.

3. Har Donald Trump på olagligt sätt försökt hindra rättvisan genom att sparka FBI-chefen?

KORTA VERSIONEN: President Trump misstänks ha gett FBI-chefen sparken – för att stoppa utredningen mot presidentens stab. Det kan vara ett allvarligt brott.

…och lite mer utförligt:

 • FBI:s chef James Comey ledde utredningen mot Trumps administration. I maj fick han sparken av Trump under uppseendeväckande former.
 • Efter att först ha distanserat sig från avskedandet svängde Donald Trump och medgav offentligt att han sparkat Comey delvis på grund av utredningen mot hans administration.
 • Comey själv sa när han frågades ut i senaten att han upplever att Trump försökt påverka honom att lägga ner utredningen.
 • Avskedandet har lett till att Trump nu personligen utreds för övergrepp i rättssak – ett allvarligt brott som skulle kunna leda till åtal och riksrätt.

TV: FBI-chefen i förhören – ”Trump ljög”

VAD HÄNDER NU?

 • Tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till speciell åklagare och leder nu utredningen om huruvida Ryssland påverkat presidentvalet – inklusive Trump-kampanjens eventuella medverkan. Utöver det bedrivs utredningar även av både Senatens underrättelseutskott och Representanthusets underrättelseutskott.
 • Räkna med nya uppgifter och vittnesmål – kanske till och med från president Trump, som sagt sig villig att frågas ut.