Svamprecept

Här växer den sällsynta flugsvampen – rakt upp ur asfalten

Experten: Samma styrka som i en domkraft

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Mitt på den asfalterade skogsvägen i skogarna kring Holmsjö gjorde Margareta Rasmusson, 67, upptäckten.

Rakt upp ur asfalten stack en stor svamp upp.

– Det var helt makalöst att se hur den flyttat asfalten åt sidan.

Det var under en skogstur kring sommarstugan Holmsjö i Karlskrona som Margareta Rasmusson, 67, gjorde det spektakulära svampfyndet.

Mitt på den asfalterade skogsvägen såg hon och maken hur två svampar, en lite mindre och en större, stack upp rakt upp ur asfalten.

– Det var helt fantastiskt hur den lyckats flytta asfalten åt sidan. Vi är ofta ute i skogen men jag har aldrig sett något liknande tidigare. Man har ju sett hur rötter från träd och buskar har lyckats men aldrig en svamp.

”Fanns gott om annat i stället”

Dock konstaterade Margareta snabbt att svamparna tyvärr var oätliga.

– Det var inga ätliga svampar utan flugsvampar. Jag vet inte vilken sort men vi plockar aldrig sådana. Däremot fanns det ganska gott om kantareller, karljohan och smörsoppar som vi la i korgen i stället.

Margareta lät därför svamparna sitta kvar i asfalten för allmän beskådan.

– Jag tänkte att andra skulle ha möjlighet att se detta då det verkligen bevisar vilken livskraft som finns i naturen. Det var en helt makalös bild.

”Inte unikt – men spektakulärt”

Svampexperten Anders Bohlin konstaterar likt Margareta att bilderna är mycket häftiga men understryker att det inte hör till ovanligheten.

– Det är inte okänt att svampar kan tränga upp genom asfalt. Det funkar på samma sätt som en domkraft då vattnet i svampens celler trycker upp den ur marken med en kolossal kraft. Det är därför inte unikt men väldigt spektakulärt.

Tyder på gul flugsvamp

Anders Bohlin förklarar att svampen först när den nått ovanför marken utvecklar sin hatt men att den under själva växprocessen är kulformad.

– Annars hade den gått sönder men så länge hatten är kulformad så är den oerhört stark. Precis som en domkraft.

På frågan vilken sorts svamp det kan vara svarar Anders Bohlin att det med största sannolikhet rör sig om gul flugsvamp (Amanita gemmata).

– Färgen på hatten, att det är i Blekinge och att det ligger tallbarr omkring gör att det mesta tyder på gul flugsvamp. Den är ganska sällsynt och växer i södra Sverige, som Skåne, Blekinge och på Öland.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Äntligen – nu kommer kantarellerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Svamprecept