Trumps nya förslag: ”Lättare att utvisa papperslösa”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump vill göra det lättare att utvisa papperslösa i USA.

Det avslöjar ett förslag som Washington Post tagit del av.

”Det kommer att förbättra den nationella säkerheten”, står det i dokumentet.

1 av 2 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
USA:s president Donald Trump.

Sedan 2004 har USA:s inrikessäkerhetsdepartement kunnat utvisa invandrare som bott illegalt i landet under mindre än två veckor och gripits inom 16 mil från gränsen – utan att behöva gå via immigrationsdomstolen. Nu vill Donald Trumps administration göra det ännu lättare att deportera papperslösa i USA.

I ett 13-sidigt dokument som Washington Post tagit del av så föreslår presidenten att invandrare som inte kan bevisa att de varit i landet i mer än 90 dagar ska kunna utvisas, oavsett var i USA de befinner sig.

Donald Trump har ofta hållit gränssäkerheten som en viktig fråga och dessa nya riktlinjer skulle göra det mycket lättare för myndigheten att deportera illegala invandrare.

”En radikal avvikelse”

Två tjänstemän i Trumps administration bekräftar att motionen håller på att granskas – och att den inte skulle kräva kongressens godkännande för att träda i kraft. Men inrikessäkerhetsdepartementets talesperson Joanne F Talbot menar att förslaget fortfarande är i ett tidigt stadium.

– De potentiella förändringarna skulle göra det möjligt för inrikessäkerhetsdepartementet att effektivt använda resurser för att avlägsna personer som har varit här olagligt i relativt korta perioder, säger Talbot till Washington Post.

Förslaget kritiseras av flyktingrättsförespråkare – som menar att det skulle göra det svårare för flyktingar att söka asyl eller få andra rättsliga stöd för att få stanna i landet.

– Detta är en radikal avvikelse från nuvarande politik och praxis, vilket tar ett enormt steg mot att implementera Trumps utvisninskraftstyrka över hela landet, säger Marielena Hincapié, vd för organisationen National immigration law center i USA.

600 000 eftersläpande fall

Inrikessäkerhetsdepartementets tjänstemän menar att förslaget bara är en utveckling av snabba utvisningar – ett fenomen som funnits i landet i över två decennier.

Redan 1996 godkände kongressen expressdeportationer av olagliga invandrare som inte kunde bevisa att de varit i landet under de två senaste åren. Dessa gripanden skedde nästan bara kring USA:s gränser och 2004 ändrade president George W Bush lagen så att den bara gällde 16 mil inom gränsen – för de som varit i landet i mindre än två veckor.

Efter att Bushs nya riktlinjer satts i bruk sköt antalet utvisade invandrare från USA i höjden. Under 2004 deporterades 50 000 personer – 2013 låg siffran på 193 000.

Utöver Trumps välkända löfte om att bygga en mur på gränsen mellan USA och Mexiko så har presidenten även velat tillsätta 10 000 nya invandringsagenter, 5 000 gränsvakter och dussintals nya domare till immigrationsdomstolar för att tackla närmre 600 000 fall som ligger olösta.

I det interna dokumentet från inrikessäkerhetsdepartementet motiveras förslaget på utökade möjligheter att utföra snabba utvisningar med att det ”kommer att förbättra nationell säkerhet och allmän säkerhet” genom att minska de ”historiska eftersläpningarna” i landets invandringsdomstolar.

När Bush-administrationen införde de nya riktlinjerna 2004 hade man 168 000 fall liggandes, vilket Barrack Obama uppehöll under sina åtta år som president.

Publicerad:

LÄS VIDARE