Monsterrävar smygfilmade på finska pälsfarmer

Blårävar som har avlats till att bli så stora så de knappt kan röra sig, med vridna ben och ögoninflammationer.

En finländsk djurrättsorganisation har publicerat chockerande filmer från pälsfarmer för att sätta fokus på pälsindustrin.

– På alla farmer där vi har filmat är rävhanarna så stora att de har svårt att röra på sig, säger djurrättsaktivisten Kristo Muurimaa.

Oikeutta eläimille (Rättvisa åt djuren) har gjort filmerna i år med material från fem farmer i Österbotten, i Södra Österbotten och i Mellersta Österbotten.

– I de här filmerna har vi fokuserat på till vilken storlek djuren har förädlats. På alla farmer där vi har filmat är rävhanarna så stora att de har svårt att röra på sig. Benen är vridna och många lider av ögoninflammationer, säger Kristo Muurimaa från Oikeutta eläimille till Yle.

Skinnen som säljs på auktionerna har hela tiden blivit större, enligt honom. Organisationen kräver att man gör omfattande kontroller på farmerna, och påminner om att det enligt djurskyddslagen är förbjudet att förädla djur så att de blir lidande.

Går ner i vikt snabbt

Att rävarna har ett överskott av päls förklarar Finlands pälsuppfödares förbund med att det är djur som satts på "avelsfoderstat" och gått ned i vikt.

– Därför får de den här veckiga huden som alla som går ner mycket i vikt på en kort period får, säger Steven Frostdahl till Yle.

Han håller med om att vissa av djuren på filmerna behöver vård och medicinering. Förbundet har inte fått information om var rävarna har filmats. Nu uppmanar Frostdahl uppfödarna som behandlar rävarna på det här sättet att höra av sig till förbundet.

– Det som vore viktigt är att vi skulle få kontakt med de här farmerna så att vi skulle få granska i vilken kondition djuren är, om det skulle krävas särskilda åtgärder eller om det rentav är fråga om djurskyddsbrott, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN