Försökte fly skogsbranden – brändes ihjäl i sina bilar

Dödssiffran fortsätter stiga i Portugal

NYHETER

Förtvivlat försökte människorna fly sina hem, undan lågorna från den vildsinta skogsbranden.

Men de kom inte långt.

Av de minst 64 människor som hittills dött i branden i Portugal tros de flesta ha bränts ihjäl i sina bilar.

1 av 7

Kampen mot lågorna i Pedrógão Grande i centrala Portugal fortsätter. Skogsbranden har hittills tagit minst 64 människors liv och skadat runt 130, uppgav portugisiska myndigheter på måndagkvällen. Samtidigt befarar man att dödssiffran kommer att stiga.

Drönarbilder visar förödelsen efter den omfattande skogsbrand som ännu rasar.

Sönderbrända bilar står kvar på vägen och vittnar om det fruktansvärda öde som många människor mötte här. Av de 64 som hittills dött i branden tros de flesta ha bränts ihjäl i sina fordon när de försökte fly lågorna som stängde av vägen mellan Figueiro dos Vinhos och Castanheira de Pera.

”Dödens väg”

N-236 heter vägen som förbinder de två orterna med varandra. Den har kallats ”dödens väg” i portugisiska medier. Utanför Nodeirinho, som är en av byarna som drabbats hårdast, hittades 30 kroppar i bilar och 17 längs med vägen.

– Allt här brann. Vi fick ta skydd i vattencisterner, säger Marta da Conceicao, 84, som bor i Nodeirinho, en av de byar som drabbats värst, till nyhetsbyrån AP.

Några mil norrut dog elva människor i byn Pobrais, många när de försökte fly undan elden som drog fram med en förödande fart.

– Jag har sett många skogsbränder, men aldrig någon som denna. Den spred sig fort och i alla riktningar, säger Betty Jesus, 50, som bor i området, till BBC.

Tre dagars landssorg

Branden i Pedrógão Grande började vid 15-tiden på lördagen, troligen av ett blixtnedslag. De följande nätterna har ytterligare skogsbränder uppstått på ett hundratal platser runtom i landet.

På måndagen fördes fler än 70 människor, varav 13 brandmän, till sjukhus med brännskador efter eldsvådor i Leiria och Castelo Branco. Regeringen har utlyst katastrofläge i området runt Pedrógão Grande och premiärminister Antonio Costa har utlyst tre dagars landssorg efter bränderna.

Värmen hotar släckningsarbetet

På tisdagen väntas över tusen brandmän fortsätta att bekämpa lågorna. Enligt myndigheterna är runt 70 procent av eldsvådorna nu under kontroll, men samtidigt riskerar släckta bränder att blossa upp igen.

Värmeböljan som ligger över landet kommer att ge temperaturer på upp emot 38 grader på tisdagen. I kombination med hårda vindar kan glöden lätt fatta eld.

– Det finns fortfarande mycket skog kvar som kan börja brinna, säger Rui Barreto, vid räddningstjänsten i Pedrógão Grande till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM