Anders Arborelius

Kardinal Arborelius fick sin hatt och ring

Av: 

TT

NYHETER

Sverige har fått sin första kardinal någonsin. Påve Franciskus har upphöjt biskop Anders Arborelius till det näst högsta ämbetet inom den romersk-katolska kyrkan.

Anders Arborelius får birettan av påven.

Peterskyrkan i Rom var rödprickig av kardinaler när Anders Arborelius blev kardinal tillsammans med fyra andra. Sedan de fem nya kardinalerna bett trosbekännelsen och avlagt sina löften fick de ta emot den röda hatten, birettan, och en ring.

Som avslutning omfamnade de nya och gamla kardinalerna varandra, något som tog sin tid eftersom det nu finns 225 kardinaler, 121 under 80 år och 104 som är äldre.

Flyttar inte

– Det är historiskt. Sverige har aldrig haft en kardinal förr, säger Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör vid den Heliga Stolen, Vatikanen.

Även om kardinal är kyrkans näst högsta ämbete kommer Anders Arborelius vardag förmodligen att vara sig rätt lik.

– Jag tror inte att han flyttar till Rom. Franciskus vill ha en kardinal som är svensk och kan Sverige. Hans viktigaste uppgift blir att lägga örat mot rälsen i Sverige.

Om Anders Arborelius beger sig till Rom blir det snarare för enstaka uppdrag, kanske i något av de olika påvliga råden. Ulla Gudmundson kan tänka sig att han får plats i rådet för kristen enhet eller rådet för integrerad mänsklig utveckling.

Utnämner påvar

Kardinal är en titel inom den romersk-katolska kyrkan för dem som ingår i kardinalkollegiet som fungerar som ett råd till påven. Det är också kardinalerna som utser nya påvar.

Anders Arborelius kan alltså bli nästa påve. Åtminstone i teorin, något biskopen själv dock betraktar som "en omöjlighet"

– Formellt är det ju naturligtvis så, men det är helt uteslutet. Som svensk är man trots allt lite i marginalen och då har man inte samma insikt i hur världskyrkan fungerar som någon som befinner sig mer i centrum, sade han nyligen i en intervju med TT.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Arborelius