Trump ångrar val av Sessions

avTT

USA:s president Donald Trump ångrar valet av Jeff Sessions som justitieminister, eftersom han inte deltar i ryssutredningen.

1 av 2 | Foto: TT BILD

Om Trump hade vetat detta hade han valt någon annan, säger han i The New York Times.

– Hur tar du ett jobb och sedan förklarar dig jävig? Om han hade sagt sig vara jävig före jobbet hade jag sagt, "Tack Jeff, men jag kommer inte att välja dig", säger Trump.

– Det är extremt orättvist, och det är ett milt använt ord, för presidenten.

Mer kritik

Sessions rådgav Trump under stora delar av valrörelsen. Men på grund av egna möten med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, som han inte berättade om i den senatsutfrågningen som föregick hans godkännande som minister, har han sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

Trump kritiserar också Sessions vittnesmål i juni i senatens underrättelseutskott, som utreder ryssfrågan, och säger att han gett "några dåliga svar".

Justitieminister Jeff Sessions tillbakavisade i förhöret starkt att han på något sätt skulle ha varit inblandad i några utländska försök att blanda sig i valkampanjen, och kallade det "en skrämmande och avskyvärd lögn".

Han pressades av flera senatorer på detaljer om hans diskussioner med Trump men vägrade svara med hänvisning till sekretess.

– Jeff Sessions gav några dåliga svar. Han gav svar på enkla frågor som borde kunnat få enkla svar, men som inte fick det, säger presidenten i tidningsintervjun.

"Inte gjort fel"

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland. Han säger till The New York Times att han inte tror att han själv utreds av den särskilde åklagaren Robert Mueller.

– Jag tror inte att vi utreds. Jag är inte under utredning. För vad? Jag har inte gjort något fel.

Han varnar för att Mueller kommer att "gå över gränsen" om han tittar på Trumpfamiljens finanser utan koppling till den ryska utredningen.

– Jag tycker att det är en överträdelse. Hör här, det handlar om Ryssland, säger Trump.

I intervjun kommenterar Trump också sitt "andra samtal" med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Tyskland. Det varade i omkring 15 minuter, säger Trump, och de två pratade mest om "trevligheter" men även adoptioner.