Sjöstedt: Kan stödja misstroendeförklaring

avJoakim Magnå

NYHETER

Även Vänsterpartiet öppnar för att stödja en eventuell misstroendeförklaring på grund av skandalen med Transportstyrelsen.

Partiledaren Jonas Sjöstedt kräver nu att statsminister Stefan Löfven kliver fram.

– Han måste ta greppet – och redogöra för vad han och regeringen har vetat, säger vänsterledaren.

Foto: AFTONBLADET
Jonas Sjöstedt påpekar att Transportstyrelsens agerande går tillbaka några år i tiden.

De fyra allianspartierna samt Sverigedemokraterna kräver svar från regeringen och ansvariga ministrar angående Transportstyrelsens bristfälliga och olagliga hantering av känsliga uppgifter när myndigheten la ut uppdrag på leverantörer i Östeuropa.

Nu utesluter inte heller Vänsterpartiet att stödja en eventuell misstroendeförklaring av ett eller flera statsråd.

– Vi utesluter inte att vi kan hamna i en sådan situation. Men det hänger på att regeringen nu måste kunna förklara sig, säger Jonas Sjöstedt.

Hur tycker du att det här skötts hittills?

– Det är förvånansvärt amatörmässigt tycker jag. Det är också väldigt märkligt att man inte kan förklara att någon i regeringen fått information men inte fört den vidare. Att informationen nått departementet utan att ha nått ministern. Hittills är det inte ett bra intryck av att man har tagit ansvar.

Uppmanar Löfven att ”träda fram”

Jonas Sjöstedt påpekar att Transportstyrelsens agerande går tillbaka några år i tiden.

– Det är viktigt att komma ihåg att de ursprungliga besluten togs under den borgerliga tiden. En utredning av det här måste gå tillbaka till de borgerliga åren och de besluten. Det måste vara en del när alla fakta dras fram.

Vänsterledaren uppmanar statsminister Stefan Löfven att kliva fram.

– Han måste ta greppet och träda fram – och redogöra för vad han och regeringen har vetat, och vad man har gjort. Dels behöver han ta ett övergripande ansvar och berätta om regeringens arbete på området och göra sig tillgänglig för medias frågor, säger Jonas Sjöstedt.

”Kommande veckan blir avgörande”

Sjöstedt vill inte svara på vilka en misstroendeförklaring skulle kunna gälla.

– Omöjligt att säga. Den kommande veckan blir avgörande. Både statsministern och ansvariga ministrar har en skyldighet att räta ut alla frågetecken.

– Jag tycker också att hela affären borde leda till en diskussion om det orimliga i långtgående privatiseringar av myndigheters hantering av känsliga uppgifter.