Wallström: USA har allt att förlora om landet lämnar Parisavtalet

NYHETER

USA är på väg att ta beslut om att lämna eller vara kvar i Parisavtalet.

EU och Kina har redan kommit överens om att öka sitt samarbete, oavsett världsmaktens drag.

– Vi hoppas förstås att USA ska stanna kvar. Parisavtalet är framtiden, säger utrikesminister Margot Wallström.

Redan imorgon kommer EU tillsammans med Kina att underteckna ett dokument där världsledarna lovar att öka sina insatser för att bekämpa klimathotet, bland annat genom samarbete inom teknik, politik och ekonomi, enligt dokumentet som Aftonbladet har tagit del av.

– Det är viktigt att hela EU visar vägen, vi kommer själva att verka för och vara ett gott exempel genom att jobba mycket aktivt med klimat- och miljöfrågan, säger Margot Wallström.

Hennes förhoppning är att USA ska välja att stanna kvar i överenskommelsen som kallas Parisavtalet, där nästan 200 länder har gått med på att ha som mål att hålla nere uppvärmningen till under två grader.

– Det är framtiden. Det är dessutom något som för fördelar med sig ekonomiskt, och en viktig framtidsfråga.

Wallström säger att ”USA har allt att förlora” om de väljer att lämna avtalet.

– De tappar ju också initiativförmåga och en roll i det som avgör hur vår framtid ser ut på den här planeten.

Skulle USA lämna avtalet så hoppas Margot Wallström att andra länder väljer att samarbeta ännu mer, istället för att likt USA i så fall minska sitt engagemang.

– Jag tror att beslutsamheten är stor. Många länder vill samarbeta kring klimatfrågan, vi behöver byta erfarenheter, handla med varandra och se till att använda de verktyg som finns för att vara effektiva vad gäller att få ner utsläppen av växthusgaser.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

EU

Kina