Trumps första 100 dagar: löftena han hållit – och de många fler han brutit

avTorbjörn Ek

1 av 2

Har inte drivit igenom ett enda av de tio lagförslag han lovade i sitt ”kontrakt med väljarna”

WASHINGTON. 18 vallöften. 10 lagförslag.

Allt skulle genomföras på 100 dagar – men plötsligt har Donald trump ändrat sig.

– Fånig standard med 100 dagar, skrev han förra helgen på Twitter.

Kanske beror det på att han bara lyckats uppfylla sex av löftena och inte drivit igenom ett enda av lagförslagen.

Donald Trumps ”kontrakt” – med vallöften som varit svåra att uppfylla

Kontrakt med löften

Han presenterade det som ett kontrakt med sina väljare, och så är det också fortfarande utformat på valkampanjens sajt.

Under ett tal i oktober la Donald Trump fram 18 vallöften och tio lagförslag som han lovade att driva igenom under sina 100 första dagar som president.

100 dagar – en måttstock sen Roosevelt

En amerikansk presidents första 100 dagar har varit en måttstock för framgång sedan Franklin D Roosevelt 1933 gick ut hårt och under sina första tre månader vid makten lyckades vända den amerikanska ekonomin efter den stora depressionen.

Men för Donald Trump har det gått desto trögare. Lördagen den 29 april firar han hundra dagar vid makten. Och nu vill han plötsligt spela ner betydelsen av sina första 100 dagar, trots sitt kaxiga ”kontrakt med väljarna”.

Förra helgen twittrade han:

”Oavsett hur mycket jag åstadkommer under den fåniga standarden med 100 dagar, och det har varit mycket, inklusive högsta domstolen, så kommer media att slakta”.

Domstolar stoppade Trump

Under ett offentligt framträdande på fredagen, sin 99:e dag som president, fortsatte Trump att hävda att 100-dagars måttet är oviktigt.

– Det är en falsk standard. Men jag tror inte att någon annan har åstadkommit det vi lyckats med på hundra dagar, säger han.

Och Donald Trump har växlat upp den senaste veckan för att försöka pricka av det som går att pricka av från sin löfteslista.

Tre dagar före 100-dagarsdeadlinen kastade han sig på telefonen för att i samtal med Mexiko och Kanada meddela att USA stannar i NAFTA, det nordamerikanska frihandelsavtalet, så länge de andra två länderna går med på att förhandla om nya villkor.

Ändå är en granskning av Trumps första 100 dagar vid makten ingen positiv läsning för presidenten. Han har bara infriat sex av 18 löften.

Visserligen har han försökt med några till, men både ett inreseförbud för personer från en rad arabländer och förbudet för federala pengar till städer som skyddar illegala invandrare har stoppats i domstol.

Inga lagförslag har gått igenom - eller ens gått till omröstning

Om sina tio vallöften skrev Donald Trump i kontraktet:

”Jag kommer att arbeta med kongressen för att införa följande bredare lagstiftningsåtgärder och kämpa för de godkänns inom de första 100 dagarna av min administration”

inte en enda av lagförslagen har ännu gått igenom. Bara ett, det om ett nytt hälsovårdssystem för att ersätta Obamacare, har ens presenterats för kongressen men drogs tillbaka innan det gick till omröstning.

Vita husets presstalesman Sean Spicer tycker dock att Donald Trump har uppfyllt vad han lovade i kontraktet.

– Jag tänker att vi kommer fortsätta att arbeta med kongressen. Som han säger i det där dokumentet: ”Jag kommer att arbeta med kongressen för att uppnå dessa saker”. Vi kommer fortsätta att arbeta med kongressen för att åstadkomma dem, sa Spicer vid ett pressmöte i måndags.

Vita huset: ”Historiska prestationer”

I Vita huset gör man allt för att få Donald Trumps 100 första dagar att framstå som en oöverträffad framgångssaga.

I tisdags gick man ut med en lista över vad presidenten åstadkommit under rubriken: ”President Trumps 100 dagar av historiska prestationer”.

Där listas bland annat att Trump skrivit under fler presidentordrar under de första hundra dagarna än någon president sedan Roosevelt.

Däremot nämner man ingenstans att Trump under presidentvalskampanjen gått till hårt angrepp mot att Obama använt just presidentordrar för att driva igenom sin politik i stället för att göra det tillsammans med kongressen.

Listar lagar som stiftats för att upphäva Obama-lagar

Vita huset listar också att Donald Trump har stiftat 28 lagar under sina 100 första dagar. Under torsdagen sa han själv att han räknar med att det blir 32 innan hans hundrade dag är över.

Det är visserligen fler lagar än någon president stiftat under sina första hundra dagar sedan 1940-talet.

Men Vita huset nämner inte 13 av lagarna enbart stiftats för att upphäva lagar som Barack Obama infört. Vita huset räknar också med en lag som kongressen var tvungna att godkänna för att tillåta generalen James Mattis att kringgå annan lagstiftning och därmed bli försvarsminister, skriver Washington Post.

ARTIKELN HANDLAR OM