Natali, 23: Han körde rakt emot mig när vi fick ögonkontakt

Av: Sven Minell

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Natali Törnkvist blev vittne till terrordådet på Drottninggatan.

Natali Törnkvist, 23, hängde ut en tröja på klädställningen utanför butiken när hon upptäckte lastbilen i sista stund.

– När jag tittar på honom ser jag hur han kör mot mig, säger hon.

En sekund efter hon kastat sig tillbaka in i butiken åkte terroristen förbi i full fart på Drottninggatan.

Natali Törnkvist, 23, jobbar i en butik på Drottninggatan, vid korsningen mot Kungsgatan. Arbetspasset fredagen den 7 april kommer hon att minnas resten av sitt liv.

Klockan 14.53 går hon ut på Drottninggatan för att hänga upp en kofta på klädhängarna utanför butiken. I ögonvrån ser hon att något är fel.

– Jag ser lastbilen som kör mitt på gatan bland alla människor. Folk skriker och springer iväg.

Fick ögonkontakt med föraren

Mitt i kaoset och paniken på Drottninggatan tittar Natali mot lastbilen och upp på föraren.

– Det känns som om han ser mig samtidigt som jag ser honom. Jag uppfattar det som att han är lite på den ena sidan av gatan och jag står på den andra sidan av gatan. När jag ser honom så ser jag hur han kör mot mig, säger Natali.

När du tittar mot honom svänger han mot dig?

– Ja, precis. Rakt mot mig.

Hade du ögonkontakt med honom?

– Ja, jag kollade in mot föraren. Jag såg inte om han var maskerad eller någonting sånt.

En övervakningsfilm som Aftonbladet tagit del av visar hur Natali flyr för sitt liv in i butiken. Tidsangivelsen visar att klockan är exakt 14:53:20 när hon kommer in genom dörren. En sekund senare kommer lastbilen. Sedan ser man hur en person som träffats av lastbilen glider fram över asfalten.

Kunderna grät i butiken

Natali tog skydd i butiken och skrek för att varna sina kollegor och kunder. Därefter sprang hon ner till lagret och till sin chef innan hon sprang ut på gatan igen för att hjälpa personer utanför butiken.

– Jag förstod att det var ett terrordåd. En person låg på gatan. Det var fem, sex eller sju personer som hjälpte honom. Senare kom ambulans och räddningstjänst och hjälpte honom.

Natali vände om och sprang in i butiken igen. På golvet satt några tjejer i 13-årsåldern och grät. Även några andra kunder var kvar i butiken.

– Vi stängde dörren, drog ner gallret och släckte belysningen. Vi ringde våra anhöriga, säger Natali.

Hur kände du när lastbilen körde mot dig?

– Jag tänkte inte då. Det kom mer i efterhand. Jag gick ut sen och såg att butikens skylt var helt krossad. Det var ju under den jag stod. Man blir skräckslagen när man tänker på det. Att han såg mig – och ville döda mig. Det är jätteläskigt, säger Natali Törnkvist.

Lät som om man sprängde berg

I butiken jobbar också Pamela Brodzynska. Hon var inne i affären när lastbilen kom.

– Det lät som när man spränger ett berg. Jag såg den köra förbi. Det var kaos. Man fick panik. Alla fick panik. Man visste inte vad som skulle hända. Man har ju läst om attackerna i Paris, säger hon.

När Aftonbladet pratar med Pamela Brodzynska är det första gången hon är tillbaka i butiken efter attacken. Hon berättar att hon har fått stort stöd av sin familj och sina vänner efter attacken. Även andra butiker på Drottninggatan har hört av sig.

– Det känns konstigt att vara här just nu. Men man måste gå vidare med sitt liv. Alla har varit underbara. vänner, familj och butiker här bredvid. Designtorget kom med rosor och kollade så att alla mådde bra, säger Pamela Brodzynska.

Publicerad:

LÄS VIDARE