Marine Le Pen är vinnare – oavsett vad som händer

PARIS. Inget tyder på att Frankrike kommer att följa USA och Storbritannien och leverera ett chockresultat i presidentvalet i dag.
Marine Le Pen kommer oavsett att låta som en vinnare när hon talar till sina anhängare i kväll. Och hon har goda skäl.

Foto: Nikolai Jakobsen
Marine Le Pen kan krydda även motgångar med segerns sötma.

Självklart skulle Frankrikes smutsigaste presidentvalkampanj i modern tid avslutas med ett veritabelt slag under bältet.
De läckta dokumenten från Emmanuel Macrons högkvarter på fredagkvällen blev en delikat uppgift för både medierna och det politiska Frankrike att hantera. Sedan midnatt mellan fredag och lördag råder valtystnad, vilket innebär att inga offentliga aktörer – politiker, myndigheter, medier – får kommentera valet på något sätt som kan påverka utgången av valet på i dag.
Några minuter före midnatt på fredagen gick Macrons stab ut med ett kort meddelande om att man utsatts för en hackerattack och att uppgifterna som spridits är en blandning av äkta dokument och avsiktlig desinformation. Enligt Le Monde är spridningen av dokumenten kopplade till Jack Posobiec, en galjonsfigur inom amerikansk ytterhöger och uttalad supporter av både Donald Trump och Marine Le Pen.

Hätsk debatt

De två veckorna som följt efter den första valomgången i Frankrike har kantats av tjuvnyp, förolämpningar och regelrätta aggressioner mellan de två kandidaterna, och kulminerade i onsdags i den hätskaste presidentvaldebatten fransmännen kan dra sig till minnes. De hårdaste snytingarna kommer från extremhögern, men Marine Le Pens tydliga strategi att gå på knock och provocera Emmanuel Macron tycks inte ha övertygat väljarna.
Efter att ha knappat in något på sin motståndare strax efter första valomgången vände trenden för Nationella frontens kandidat några dagar senare. Efter debatten i onsdags har Macron legat stabilt kring dryga 62 procent i opinionen mot Le Pens knappa 38.
Det enda som skulle kunna ändra på utgången i valet är en regelrätt skandal kring Emmanuel Macron, vilket skulle kunna få dåligt övertygade ”anti-FN-väljare” på vänsterkanten att avstå från att rösta helt. På lördagkvällen tyder inget på att ”Macronleaks” skulle kunna få den effekten. Oavsett om några komprometterande uppgifter återfinns i materialet kommer läckan sannolikt för sent för att få någon effekt på valutgången.

Ser ut som att de dubblar sitt stöd

Till skillnad från Brexit och det amerikanska presidentvalet innebär det franska systemets två omgångar att fransmännen får en sorts andra chans att ”rätta till” ett eventuellt chockscenario. När Nationella fronten vann första omgången av lokalvalet i sex av Frankrikes tolv regioner för ett par år sedan vaknade röstskolkarna till liv veckan därpå. Från att se ut att gå mot en historisk seger förlorade Le Pens parti slaget om samtliga regioner i slutomgången.
En liknande mobilisering lär vi få se i dag. Framgångsrika högerpopulistiska partier må poppa upp här och där i Europa, men i Frankrike finns en mer än fyrtio år lång vana vid Nationella fronten. En majoritet av fransmännen ser partiet som ett hot mot demokratin och låter sig inte förföras av fosterlandsnostalgin och löftena om ”Frankrike först”.
Trots det tyder allt på att Nationella fronten kommer att dubbla sitt stöd från senaste gången partiet hade en kandidat i andra omgången. 2002 fick Jean-Marie Le Pen blott 18 procent av rösterna mot Jacques Chirac. I kväll kommer man att kunna räkna sig som vinnare av slaget om den franska arbetarklassen och med ett växande stöd hos landets unga.

Marine Le Pen kommer av allt att döma att adressera sina anhängare på Nationella frontens valvaka i egenskap av förlorare i presidentvalet i kväll. Det kommer knappast att höras på hennes tal. Le Pen har en omvittnad förmåga att krydda även motgångar med segerns sötma. Och den här gången har hon goda skäl.

avJohanna Frändén

ARTIKELN HANDLAR OM