Peter Hultqvist blir förste ministern till Washington

Foto: BJÖRN LINDAHL
NYHETER

WASHINGTON. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska träffa USA:s försvarsminister James Mattis i Washington nästa vecka.

Det uppger Dagens Nyheter.

– Jag ser mycket fram mot besöket. Det är ett väldigt viktigt möte, säger Hultqvist till tidningen.

Mötet blir därmed det första bilaterala ministermötet mellan Sverige och Trump-administrationen.

Det var för ungefär ett år sedan, under Obamaadministrationen, som båda ländernas försvarsministrar skrev under en avsiktsförklaring gällande ett fördjupat försvarssamarbete mellan Sverige och USA.

Länderna lovade även att ha en tätare dialog i försvars- och säkerhetsfrågor.

”Ingen signal att på förändring”

Men trots att presidentposten bytts ut sedan dess säger sig Hultqvist inte se några förändringar avtalet utan trycker på att den svenska relationen till USA är gammal och funnits genom hela det kalla kriget.

– Jag har inte fått någon signal om att någonting har förändrats i vår relation sedan vi fick en ny administration i Washington, säger Hultqvist till DN.

Enligt Dagens Nyheter är Hultqvists avresa planerad på söndag.

”Kommer vara väldigt tydlig”

Första stoppet blir FN-högkvarteret i New York där Hultqvist på måndagen ska tala på ett seminarium om sexuellt våld vid konflikter som anordnats av FN:s säkerhetsråd.

På tisdagen bär det av till Washington där Hultqvist ska närvara vid ett möte på Johns Hopkins University under temat ”Nordeuropeisk säkerhet”.

– Jag kommer att vara väldigt tydlig i USA när det gäller Ryssland och den ryska aktiviteten och militära uppbyggnaden under lång tid i vårt närområde, säger Hultqvist till DN.

ARTIKELN HANDLAR OM