Framgång kan bli dyrköpt seger för Trump

NYHETER

President Donald Trump kan glädja sig åt sin första stora framgång sedan han blev president.

Men de jättelika skattesänkningarna kan bli en pyrrhusseger.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
Donald Trump.

När Trumps skattereform i natt godkändes av Representanthuset var det Trumps första riktiga medgång sedan han flyttade in i Vita huset i januari.

Men för att den nya lagen ska börja gälla så måste även senaten godkänna den. Där är republikanernas majoritet mycket bräcklig. Flera republikanska senatorer har opponerat sig mot skattesänkningarnas utformning.

Dessutom hotar ett fyllnadsval i senaten att minska republikanernas majoritet till en enda senator. Den republikanske kandidaten Ray Moore anklagas i #metoo-kampanjens spår av flera kvinnor för sexuella övergrepp. Moore uppmanas av ledande republikaner att dra tillbaka sin kandidatur men vägrar.

Republikanerna har röstat igenom skattereformen i rekordfart i representanthuset och hoppas kunna få till en omröstning i senaten före fyllnadsvalet i Alabama den 12 december.

Fiasko

Trump är i starkt behov av en stor framgång för att visa att hans första år i Vita huset inte har varit ett fullständigt fiasko. Han har redan misslyckats med sitt främsta vallöfte, att avskaffa Obamas sjukvårdsförsäkring och ersätta den med något mycket bättre.

Ett annat viktigt vallöfte var att stoppa den muslimska invandringen till USA. Domstolar ansåg att hans förslag bröt mot den amerikanska grundlagen. Stopp även där.

Skattereformen är presidentens sista chans att få igenom ett större lagförslag i kongressen före jul och innan han firar sin ettårsdag i Vita huset i slutet av januari.

Även om Donald Trump lyckas kan det bli en dyrköpt seger.

Gigantisk statsskuld

I valrörelsen var två av Trumps bärande löften att han skulle minska USA:s gigantiska statsskuld och att han skulle genomföra kraftiga skattesänkningar för både vanliga amerikaner och företag.

Trumps förslag sänker skatterna över en tioårsperiod med 1,5 biljoner dollar.

När svenska politiker vill sänka skatten är första motfrågan hur de tänker finansiera sin reform. Att finansiera en skatteform genom att öka statsskulden är inget som brukar gå hem hos svenska väljare.

Trumps skattesänkningar är helt ofinansierade. USA:s budgetunderskott kommer att öka med 1,5 biljoner dollar trots att Trump lovat att minska det.

Orealistiskt

Presidenten hävdar att de lägre skatterna kommer att öka konsumtionen och den ekonomiska tillväxten så mycket att staten får tillbaka lika mycket i ökade skatteintäkter som man lägger ut på att minska skatterna. Men detta är mer en from förhoppning än något presidenten kunnat belägga. Många experter hävdar att det är orealistiskt att tro att skattesänkningar ska ha den effekt som Trumpadministrationen hävdar.

Resultatet av reformen kan mycket väl bli en kraftigt ökad statsskuld. Rakt motsatt vad Trump lovat.

Presidenten har ytterligare ett problem. Han hävdar att medelklassen får de största skattesänkningarna.

Kritikerna och de opartiska institutioner som räknat på hans förslag hävdar tvärtom att det är de rika som gynnas mest. Företagen får sänkt bolagsskatt från 35 till 20 procent.

Stå till svars

Eftersom Trump är i början av sin ämbetsperiod riskerar han att politiskt ställas till svars inför valet 2020 om hans skattereform de närmaste åren inte får den effekt han hävdar.

Trump har redan dragit stor nytta av uppgången i den amerikanska ekonomin trots att han egentligen inte borde kunna ta åt sig någon ära. Det som händer nu är snarare resultatet av Obamas ekonomiska politik under åtta år.

Trumps bidrag hittills är en mer optimistisk stämning bland många företag och investerare och höga förväntningar bland börssparare.

Om skattesänkningar går igenom blir det ett första test på om Trumps ekonomiska politik håller.

Annars är det risk att Trump får säga som fältherren Pyrrhus i antikens Grekland sedan han vunnit ett slag mot romarna; "en sådan seger till och jag är förlorad".

Trumps vallöften - så har det gått 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM