Trump nobbar toppmötet – ska göra stort uttalande

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump skippar toppmötet med östasiatiska samarbetsorganet Asean i Manila, Filippinerna.

Vita huset uppger att det är förseningar i programmet som gör att presidenten inte kan medverka.

Samtidigt twittrar Trump kryptiskt att han kommer göra ”ett stort uttalande” inom kort men lämnar inga detaljer om vad.

Trump under sin Asienresa.
Foto: AP
Trump under sin Asienresa.

Donald Trumps tweet på tisdagen och uttalanden på presskonferenser under hans Asienresa gör gällande att USA:s president ska göra ett uttalande när han är tillbaka i Vita Huset under onsdagen.

Därmed uteblir han från mötet med det östasiatiska samarbetsorganet Asean i Manila och ersätts av utrikesministern Rex Tillerson.

”Har gjort stora framsteg”

Vad uttalandet kommer att handla om har presidenten inte lämnat några detaljer om men spekulationerna är i full gång. Politico skriver att det kan ha att göra med handel.

– Det händer mycket med handeln och jag kommer att offentliggöra vad som har hänt här och under andra möten, med Kina, Sydkorea och andra länder, sa Trump under mötet med Japans president Shinzo Abe och Australiens Malcolm Turnbull.

– Vi har gjort stora framsteg gällande handel, mycket större än ni kan ana, fortsatte han.

Kan handla om terrorlistning av Nordkorea

Andra medier spekulerar i om uttalandet kommer att handla om relationen till Nordkorea. Detta eftersom Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i förra veckan sa att Trump ”under slutet av sin resa” ska berätta om han anser att Nordkorea ska hamna på listan över stater som stödjer terrorism, skriver ABC News.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare, HR McMaster, sa i början av november att mordet på Kim Jong-uns halvbror tidigare i år i Malaysia kan klassas som ett terrordåd. Enligt sydkoreanska spionorgan skedde dådet på uppdrag av Kim Jong-un, rapporterar AP.

2008 ströks Nordkorea från USA:s ”svarta lista” över terrornationer efter att ha gett efter för USA:s krav i förhandlingarna om kärnvapenprogrammet.

Under sin maratonresa i Asien har Trump träffat bland annat Sydkoreas president Moon Jae-in på den amerikanska militärbasen Camp Humphries. I söndags inledde de två nationerna en gemensam militärövning med flygvapnet och marinen, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Senast en övning av den sorten genomfördes gemensamt var ett årtionde sen, skriver Yonhap.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN