Ubåtsfallet: Peter Madsen stannar frivilligt i häktet

avSusanna Nygren

NYHETER

Uppfinnaren Peter Madsen misstänks för att ha mördat, styckat och utsatt journalisten Kim Wall för sexualbrott. I dag meddelade hans försvarsadvokat att Peter Madsen igen går med på en frivillig förlängning av häktningen.  

– Min klient accepterar en frivillig förlängning, säger Betina Hald Engmark, försvarsadvokat.

1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark hävdar att det som Peter Madsen sagt i polisförhör har feltolkats av polisen. Arkivbild.

46-årige Peter Madsen är misstänkt för mord på journalisten Kim Wall och har suttit häktad sedan den 12 augusti. Under onsdagen löper det tidigare beslutet om hans häktning ut. Så under tisdagen skulle en omhäktningsförhandling hållits – såvida inte den misstänkte frivilligt accepterat att sitta kvar i häktet. Det har Peter Madsen gjort. 

Denna gång blir häktningen längre.

– Jag har fått besked om att han accepterar en ytterligare förlängning. Denna gång blir det fyra veckor – till den 13 december, säger specialåklagare Jacob Buch-Jepsen.

Peter Madsen har hela tiden förnekat att han skulle ha mördat Kim Wall. Den 30 oktober meddelade Köpenhamnspolisen att Madsen erkänner att han styckat Kim Wall och dumpat kroppsdelarna i Kögebukten. Efter detta erkännande accepterade Madsen för första gången en förlängning av häktningen. 

Åklagare Jakob Buch-Jepsen förklarar att åtalet mot Peter Madsen i princip är klart och tror att han kommer väcka åtal gång någon gång före jul. 

Även den rättspsykiatriska undersökning som Peter Madsen har genomgått börjar bli klar.

– Vi förväntar oss att den är färdig senast i början av december, säger Jacob Buch-Jepsen.

ARTIKELN HANDLAR OM