Älgfamiljen vilade i trädgården – nu ska de skjutas

NYHETER

Älgfamiljen som sågs ligga och vila i Jonnas trädgård ska skjutas då de anses vara farliga för de boende.

– Vi har fått indikationer att folk i området inte längre vågar gå utomhus på grund av att älgkon vandrar runt där, säger Eric Björkholm, vid polisen, till Eskilstuna-Kuriren.

1 av 2 | Foto: Privat
Jonna hittade älgfamiljen i sin trädgård.

Det var i lördags som Jonna Lindqvist, 30, upptäckte att en älgfamilj låg och vilade i solen ute på tomten i Skogstorp i Eskilstuna. Där och då var familjen, bestående av en älgko och tre kalvar, lugn. Men vid ett tidigare tillfälle var Jonnas möte med dem mer dramatiskt.

– Då kom de springandes över vägen rakt mot oss. Då blev min son jätterädd så jag tog honom och cykeln under armen och sprang in på en tomt. Men älgarna följde efter. Min son började gråta och jag fick panik, sa hon tidigare till Aftonbladet.

Jonna larmade aldrig polisen – men det verkar dock andra i området ha gjort.

Nu ska man göra sig av med älgarna, detta enligt jaktlag 9 – som reglerar djur som utgör fara för liv, hälsa och egendom. Älgkon har uppvisat ett aggressivt beteende mot folk.

– Det är inte ett rent formellt beslut, utan vi i polisen är av åsikten att den ska skjutas, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen, till E-kuriren.

”Kan inte ha massa älgar bland oss”

Under torsdagen kommer älgarna motas ut bebyggelsen för att kunna skjutas. Det är ett närliggande skötselområde med dess jägare, som ligger under länsstyrelsen, som utför uppdraget.

– Hur mycket vi än vill bevara djuren i vår natur är den här kon för närgången. Hon lär dessutom sina kalvar att vandra fritt i bebyggelsen och vi kan inte ha en massa älgar som bor bland oss, fortsätter han.

Eric Björkholm ser gärna att detta utförs snart som möjligt så att älgarna försvinner.

– Vi har fått indikationer att folk i området inte längre vågar gå utomhus på grund av att älgkon vandrar runt där. Det viktiga är att vi får bort dem så att folk som bor i området kan känna sig trygga med att vara ute på gatan, säger han.

Så många älgar skjuts varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Jakt

Eskilstuna