Bertil, 84, fick träffa sin syster – efter tio år

avJonna Claesson

Bertil Svensson, 84, trodde att han hade en syster kvar i livet, en syster han inte hade haft möjlighet att träffa på tio år. Men Alma Altumbabic, aktivitetssamordnare på Boklundens äldreboende, gjorde en återträff möjlig.

1 av 2 | Foto: Alma Altumbabic.
Här får syskonparet äntligen träffas igen.

Allt började med att aktivitetssamordnaren Alma Altumbabic hade ett individuellt samtal med Bertil.

– Vi pratade om familjen och jag frågade om han hade några syskon. Bertil sa att han hade det, men att han inte visste om hon levde, säger Alma.

Bertil berättade att han och storasystern Anna-Brita hade haft kontakt med varandra fram tills dess att hon hade flyttat till ett äldreboende i Bromölla, men dit har det varit för långt för Bertil att ta sig på egen hand.

– Jag frågade om han ville att vi skulle leta reda på henne och det ville han.

Ringde alla boenden

Alma ringde runt till alla äldreboenden i Bromölla och frågade efter en Anna-Brita Emanuelsson. Till slut hittade hon rätt, något Sydsvenskan tidigare uppmärksammat.

– Chefen på det äldreboendet ville inte lämna ut några uppgifter men bad om att få återkomma. Då förstod jag att Anna-Brita levde.

Redan samma dag ringde de upp och berättade att Anna-Brita ville återförenas med sin bror.

– Bertil blev jätteglad, vi hade kunnat få vilket besked som helst. Det var fantastiskt.

Alma Altumbabic pratade med några av Boklundens volontärer och återträffen planerades i september.

– Allt var planerat in i minsta detalj. Bertil var jättenervös och det var noga med vad han skulle ha på sig och vad vi skulle köpa till Anna-Brita.

”Var som på film”

Med blommor och en ask choklad i packningen begav de sig mot Bromölla och när de anlände väntade storasystern Anna-Brita med familj.

– Det var som på film. Jag visste inte att hela hennes familj skulle vara på plats. Det var en fantastisk känsla även för mig. Jag är så lycklig och stolt över det här, berättar Alma.

Efter en hel eftermiddag av livliga samtal och fika var det dags att åka tillbaka till Arlöv, men Alma och Bertil bytte telefonnummer och en ny träff är redan inplanerad.

– Man blir inte en annan person bara för att man blir gammal, man har fortfarande behov av att få känna sig delaktig och värdefull. Bertil fyller år i januari och då har vi lovat att vi ska få till ytterligare ett möte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bromölla

Arlöv

Familj