Johan räddade granne från livsfarliga branden

Foto: Privat / TT
Johans ingripande gjorde arbetet för brandkåren betydligt enklare.
NYHETER

När Johan märkte att en brand brutit ut hos grannen tvekade han inte en sekund. På egen hand bröt han upp dörren med kofot, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

– Brandmännen sa att det var en jävligt bra insats, säger Johan till Aftonbladet.

Det var på natten mot torsdagen som Johan Persson, 29, i Skara låg i soffan och kollade på film. Klockan var runt 00:45 när han hörde ett dunkande ljud från grannens lägenhet.

Han gick ut i trappuppgången och kände röklukt ganska snart. Så Johan slog en signal till säkerhetsbolaget för att kalla på väktare. När han sedan började känna riktig dammrök och se vit dimma i trappuppgången ringde han även 112.

– Sen plingade jag på alla dörrar, försökte väcka grannarna, öppnade ytterdörren för brandkåren, försökte få ut grannar, säger han.

Bröt upp med kofot

Så han hade minst sagt fullt upp redan där. Men snart förstod han att det var i hans egen grannlägenhet som det brann. Han öppnade grannens brevinkast och bankade hårt på dörren, utan svar.

– Då gick jag in till mig, hämtade kofot och hammare och försökte få upp dörren så fort som möjligt, säger Johan.

Johan, som aldrig brutit upp några dörrar tidigare, uppskattar att det tog honom mellan en halv och en minut att öppna hos grannen. När dörren gled upp kom ”jättesvart rök” ur lägenheten, berättar han.

– Jag tänkte att ligger han nära dörren kan jag försöka få ut honom, annars är det dumt att syresätta elden, säger Johan.

Vårdas på sjukhus

När brandkår och väktare kom till platsen kunde rökdykare få ut mannen ur lägenheten. Enligt Skaraborgs Läns Tidning vårdas han på sjukhus med allvarliga brännskador.

– Det var ett riktigt rådigt ingripande av grannarna, säger hyreshusets ägare Stefan Rånes till SLT.

Johan, som jobbar som ordningsvakt och väktare och planerar att bli polis eller brandman på sikt, tvekade inte en sekund när han bestämde sig för att hjälpa till.

– Brandmännen sa att det var en jävligt bra insats. Jag sparade någon minut åt dem, och varje sekund i ett sådant läge är viktig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skara