5 konkreta sätt att hjälpa människorna i Aleppo

avAftonbladet

Aleppo har beskrivits som ”ett slakthus” av FN-chefen Ban Ki-moon och ”helvetet på jorden”.

Just nu pågår en evakuering av civila och rebeller men tusentals är fortfarande instängda – och strider pågår fortfarande. Känslan av att inte kunna göra finns nog hos många.

Men det går faktiskt att hjälpa till.

Foto: KARAM AL-MASRI / AFP

1. Skippa julklappen

Behöver verkligen svärfar en till slips? Slopa julklappsutdelningarna och skänk istället till välgörenhetsorganisationer.

Foto: AFP

2. Skänk pengar redan nu

Ett mycket konkret sätt att hjälpa människorna i Aleppo är att stödja organisationer som jobbar med flyktingar. Här är några av dem:

Rädda barnen

Röda korset

UNHCR

War child

Foto: AFP

3. Organisera dig

Gå på en demonstration eller en gala. De senaste dagarna har det arrangerats många fackeltåg och manifestationer för Syriens folk – och nästa vecka hålls en stor gala i Stockholm. Finns det ingen i din egen stad? Arrangera en själv, det går!

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

4. Hjälp flyktingar här

Det finns redan många människor som flytt Aleppo och lyckats ta sig till Sverige. Du kan hjälpa dem att få en bra start i sitt nya land genom exempelvis volontärarbete.. Kontakta din kommun eller en hjälporganisation som Röda korset för mer info.

Foto: DANIEL SORABJI / AFP

5. Sätt press på politikerna

Kriget i Syrien är en otroligt komplex konflikt med många parter och länder inblandade. Du kan hjälpa till genom att sätta press på svenska politiker att agera i FN och EU. Skriv debattartiklar eller arrangera en manifestation!

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Aleppo