Putins besked: Vi utvisar inga diplomater

1 av 3

avLinnea Järkstig, Martin Schori

NYHETER

USA har utvisat 35 ryska diplomater som anklagats för spionage.

På förmiddagen ville Ryssland göra samma sak tillbaka – men nu säger president Vladimir Putin att inga amerikanska diplomater kommer att utvisas, uppger Reuters.

Nu hyllas Putin av USA:s tillträdande president Donald Trump:

”Bra drag att försena (av V Putin) – jag har alltid vetat att han är väldigt smart!”, twittrar Trump.

USA har riktat skarpa sanktioner mot 35 ryska diplomater. De måste lämna landet inom 72 timmar – på direkt order av president Barack Obama.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ville på fredagsförmiddagen att president Vladimir Putin skulle utvisa lika många amerikanska diplomater som hämnd, rapporterar AFP.

”Inga utvisas”

Men beskedet från president Putin är: Inga amerikanska diplomater kommer att utvisas.

Det hyllas nu i en tweet från USA:s tillträdande president Donald Trump. I en tweet på fredagskvällen, svensk tid, prisar Trump Putins beslut att inte svara med utvisningar av amerikanska diplomater:

”Bra drag att försena (av V Putin) – jag har alltid vetat att han är väldigt smart!”.
Det var i går som amerikanska myndigheter meddelade att diplomaterna och deras familjer har 72 timmar på sig att lämna landet. Utvisningarna är ett svar på hackerattackerna i samband med höstens presidentval, som Ryssland beskylls för att ligga bakom.

Tidigare i dag rapporterade CNN att Ryssland skulle stänga den stora internationella skolan Anglo-American school i Moskva. På skolan går 1 200 barn från 60 länder, bland annat barn till amerikansk, brittisk och kanadensisk ambassadpersonal.

Men på fredagen förnekade Kreml att skolan ska stängas. Istället bjuder Putin in barnen på en nyårsfest, uppger den regeringstrogna nyhteskanalen Sputnik.

– Regeringen går igenom de nödvändiga stegen för att barnen ska kunna delta i firandet och att för att de ska kunna ha kul om de bestämmer sig för att komma, säger talespersonen Yelena Krylova till RIA Novosti.

Putin beklagar

Putin säger dock att han beklagar att Obama avslutar sin presidentperiod på detta sätt, och att Ryssland kommer att ta hänsyn till tillträdande presidenten Donald Trumps agerande när beslut avseende den framtida relationen med USA fattas, skriver TT.

Ryssland har tidigare sagt att man kommer att markera mot USA:s sanktioner och utvisning av diplomater.

Kreml förnekar inblandning

USA:s införande av sanktionerna har delvis sin bakgrund i de misstänkta hackerattackerna i samband med det amerikanska presidentvalet som USA hävdar Ryssland ligger bakom.

– Alla amerikaner bör oroas av Rysslands agerande, säger Obama.

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, påpekar att avgående Barack Obama sannolikt känner sig trängd av att inte ha varit med i den senaste uppgörelsen om vapenvila i Syrien, som förhandlades fram av Ryssland och Turkiet.

– Det här hade han kunnat göra tidigare, uppgifterna om trakasserier och dataintrång har funnits ett tag. Men nu vill Obama visa musklerna, säger hon till TT.

Kreml förnekar inblandning

Kreml förnekar all inblandning i hackerattackerna.

– USA försöker förstöra de amerikansk-ryska relationerna, som redan har nått botten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Ryska ambassaden i London valde ett annat sätt att säga ungefär samma sak, genom att anspela på termen ”lame duck”, att Obama är en haltande anka som är i slutet av sin sista ämbetsperiod och därför inte längre är intressant för övriga att samarbeta med.

ARTIKELN HANDLAR OM