18-årig man gripen för explosionen i London

NYHETER

En person har gripits för att ligga bakom bomben på ett tunnelbanetåg i London i fredags morse, uppger Metropolitan Police på Twitter.

Den 18-årige mannen greps under lördagsmorgonen i Dover och kommer att överföras till Londonpolisen.

– Vi har gjort ett betydande gripande, säger Neil Basu vid antiterrorpolisen i ett pressmeddelande.

1 av 16 | Foto: Andrew Matthews /PA
Brittisk polis på tågstationen i Paddington, London.

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om incidenten i London

Den 18-årige mannen greps under lördagsmorgonen i ett hamnområde i Dover i grevskapet Kent i södra Storbritannien.

”Vi har gjort ett betydande gripande i utredningen och trots att vi är nöjda med framstegen så fortsätter utredningen och hotnivån är fortfarande kritisk” skriver Neil Basu vid antiterrorpolisen i ett pressmeddelande.

Mannen uppges vara gripen för terrorbrott, och befinner sig just nu i förvar på den lokala polisstationen. Inom kort kommer han att överföras till Londonpolisen.

Polisen skriver vidare i pressmeddelandet att allmänheten fortfarande bör vara vaksamma och att den ökade polisnärvaron kommer att fortsätta.

”Detta gripande kommer att leda till mer aktivitet från våra kommissarier”.

IS har tagit på sig dådet

29 personer skadades i gårdagens explosion i en tunnelbanevagn på Parsons Green Station i sydvästra London. Händelsen betecknas som ett terrorbrott och terrorgruppen IS har sagt sig ligga bakom dådet.

Bombexperter bedömer att utgången hade kunnat bli betydligt värre om laddningen detonerat helt och hållet.

Mark Rowley, en av landets mest rutinerade utredare av terrorism, sade på fredagkvällen att mer än en misstänkt kan ha varit inblandad, skriver The Guardian.

Terrorhotnivån höjd till kritisk

Brittiska polisen jagar ett potentiellt nätverk bakom händelsen som befaras planera nya attacker, uppger brittiska nyhetsbyrån PA. Under fredagkvällen höjdes terrorhotnivån i Storbritannien till kritisk, vilket är den högsta möjliga och innebär att en terrorattack kan vara nära förestående.

– Sprängaren är fortfarande där ute, eller sprängarna. Vi måste gå till botten med detta och följa upp spåren, sade säkerhetsminister Ben Wallace tidigare till BBC.

12 000 övervakningskameror

I Londons tunnelbanesystem finns över 12 000 övervakningskameror monterade, skriver The Guardian. Hundratals poliser söker igenom bildmaterialet och talar med vittnen, uppger polisen.

Säkerhetsminister Ben Wallace har föreslagit att övervakningsbilder ska släppas för att allmänheten skulle kunna bidra till jakten, men Scotland Yard uppger att det inte finns några planer på detta, skriver The Guardian.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet via sin propagandakanal Amaq. Något som polischefen Mark Rowley menar är ”rutinmässigt”.

– Det är rutinmässigt att ISIS tar på sig ansvaret för attacker med sådan här omständigheter, oberoende av gruppens faktiska engagemang.