Terrorutredarna slog till hos par som prisats av drottningen

NYHETER

Hundratals människor evakuerades i jakten på terrorister efter bombdådet i London.

I utredningen av den gripne 18-åringen slog polisen till mot ett äldre par – som fått medalj av drottning Elizabeth II.

– Om fler personer bär ansvar är det vårt jobb att hitta dem och det är en del av anledningen till att vi är kvar på kritisk hotnivå, säger polischef Neil Basu.

1 av 21 | Foto: Lewis Whyld/PA
Ronald och Penelope Jones.

Vid 07.50, lokal tid, greps en 18-årig man på färjeläget i Dover. Enligt brittiska medier ska hamnen i sydöstra England ha bedömts ha så låg säkerhet att terrorsekten IS valt den vägen för att föra människor in och ut ur Storbritannien vid tidigare tillfällen.

På lördagskvällen bekräftar Londonpolisen i ett pressmeddelande att gripandet skedde inne i hamnens avgångsområde. Vid 11.40, nästan fyra timmar efter gripandet, evakuerades hamnen för att polisen skulle kunna genomsöka den.

– Det arbetet är nu avslutat. Det har påträffats ett antal föremål under den här sökinsatsen, säger antiterror-polischefen Neil Basu på lördagskvällen.

Vilka fynd det rör sig om är oklart.

Tidigare har det rapporterats att bombanordningen som hittades efter dådet på tunnelbanan innehöll spår av det extremt kraftfulla och instabila sprängämnet TATP. Det kallas även ”Satans moder” och har använts vid ett flertal terrordåd i Europa de senaste åren.

Om fyndet av sprängämnet var anledningen till att polisen beslutade att evakuera flera hundra människor i Sunbury-on-Thames, sydväst om London, vid klockan 13.40 är oklart. Då tömde polisen ett 60-tal hem kring en fastighet på Cavendish Road i staden och uppgav att det var kopplat till terrorutredningen.

Alla boende inom en radie av 100 meter från bostaden som genomsöktes utrymdes.

Tog hand om flyktingar

Senare har det framkommit att huset som fångat polisens intresse tillhör ett äldre par – Penelope Jones, 71, och hennes man Ronald Jones, 88 – som länge skött ett fosterhem där, skriver The Telegraph.

Det respekterade paret ska ha tagit hand om hundratals ungdomar sedan 1970-talet, däribland flyktingar från flera länder, fortsätter The Telegraph.

2009 tilldelades makarna den brittiska imperieorden för sitt arbete med familjer och unga. De mottog medaljen ur drottning Elizabeths hand under en ceremoni i Buckingham Palace.

– Vi öppnar våra hjärtan för alla barn. Oavsett vem det är som kommer till oss, gör vi allt vi kan för att hjälpa dem på alla sätt och vis, sa paret vid tillfället, skriver The Telegraph.

”Är väldigt orolig”

Den brittiska tidningen har inte lyckats få tag i det äldre paret. Grannen Daphne bor mitt emot.

– Jag är väldigt orolig för Ron och Penny, de är ett fantastiskt par, säger hon till tidningen.

På fredagskvällen höjde de brittiska myndigheterna terrorhotnivån till den högsta – kritiskt. Det innebär att de bedömer att en ytterligare attack förväntas vara nära förestående.

Brittiska medier rapporterade under lördagskvällen att polisen jagar ytterligare misstänkta efter tunnelbanesprängningen.

– I den här fasen har vi ett öppet sinne för huruvida mer än en person är ansvarig för attacken, och vi utreder fortfarande ett flertal spår i hög hastighet, säger polischefen Neil Basu vid en presskonferens.

– Om fler personer bär ansvar är det vårt jobb att hitta dem och det är en del av anledningen till att vi är kvar på kritisk hotnivå.

ARTIKELN HANDLAR OM