Politikerna vill göra skånska flaggan officiell

Foto: TT/Aftonbladet
Bilden är manipulerad.
NYHETER

Den skånska flaggan får inte vaja tillsammans med svenska flaggan – då den förstnämnda inte har officiell status. Nu vill politikerna ändra på det, skriver Skånska Dagbladet.

Statsheraldikern Carl Michael Raab sa tidigare att det inte är tillåtet att låta den svenska flaggan och den skånska landskapsflaggan, som är röd med gult kors, att vaja tillsammans.

– Den korsprydda landskapsflaggan har nämligen inte en officiell status och ska därför undvikas i officiella sammanhang, sa Carl Michael Raab i en radiointervju.

Det fick flera i Skåne att rasa.

– Fubbickar ska inte sätta fälleben för Skånes flagga, sa moderaten och oppositionsledaren Carl Johan Sonesson till Skånska Dagbladet.

Au ja, det beskedet betyder ingenting för Region Skåne. Vi har ett beslut sedan 1999 som fortfarande gäller. Den rödgula flaggan ska användas. Det drevs igenom av den borgerliga majoriteten tillsammans med Skånes väl”, kommenterade han i ett pressmeddelande.

”Det är hög tid”

Nu får han och övriga moderater medhåll från de rödgröna som sitter i majoritet. Regionstyrelsens orförande Henrik Fritzon (S) föreslår i ett ärende till regionfullmäktige att den skånska flaggan ska göras officiell.

Den gulröda skånska flaggan är väl förankrad, välkänd i Skåne och populär bland skåningar. Det är hög tid att den får officiell status”, säger han i ett pressmeddelande.

Dessutom vill han att regionstyrelsen ska utfärda regler för flaggning. I reglerna ska förhållandet till europaflaggan, den svenska flaggan, region Skånes vapenflagga samt de kommunala vapenflaggorna beskrivas.

– Innan dessa föreskrifter fastställs ska de skånska kommunerna och andra intressenter höras, säger Henrik Fritzon.

Moderaten Carl Johan Sonesson tycker att förslaget är välkommet men onödigt – då påtryckningarna har kommit från moderaternas håll. Han menar dessutom att de möttes av motstånd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet när de beslutade om flaggan 1999.

Den 5 oktober kommer ärendet tas upp i regionstyrelsen för att sedan behandlas i fullmäktige 23 oktober, skriver Skånska Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Skåne