Ligaledaren utsågs till fosterpappa

avKarin Östman

NYHETER

Socialen lät tonåringen flytta till familjen

18-åringen riskerade att sjunka ner i kriminalitet.

Socialtjänsten ville få honom på rätt köl.

Då placerades han hemma hos Original Gangsters tredje högsta chef.

Den 40-årige mannen har tidigare varit president för MC-gänget Outlaws. I november utsågs han till tredjeman i Original Gangsters med ansvar för Stockholm och norra Sverige.

Han är tidigare dömd till tre års fängelse för att ha gömt vapen åt Bandidos.

Dömd för flera brott

Under förra året fick 40-åringen, som bor i Mellansverige, kontakt med 18-åringen. Enligt socialtjänsten fungerade han som ett stöd för 18-åringen som redan dömts för flera brott.

Den unge mannen tvångsomhändertogs av socialen med stöd av ett länsrätts-beslut i februari. I domen står det ”Av vad som framkommit finner länsrätten att X utsätter sin hälsa och utveckling för en påtaglig risk att skadas genom brottslig verksamhet”.

Familjen utreddes

Därför omhändertogs han och skickades till ett LVU-hem. När behandlingen avslutades efter ett par månader ansåg socialtjänsten att han inte kunde bo med sin egen familj. Därför placerades han i familjehem. OG-

ledaren och hans familj utsågs efter en utredning.

Kollade ni inte brottsregistret?

– Jo, självklart. Han har inte heller gjort någon hemlighet av sitt tidigare liv. Enligt den bedömningen vi gjorde i höstas hade han tagit sig ur det. Han har gjort en jäkla resa tillbaka. Men är det så att de här nya uppgift-erna stämmer då kan man självklart inte vara familjehem, säger enhetschefen på socialtjänsten.

Socialtjänsten säger sig ha varit mycket nöjd med OG-chefen som familjehemspappa.

Lämnade sin post

När Aftonbladet ringer upp 40-åringen berättar han att han lämnade OG så sent som i går.

– Jag avgick i morse.

Varför?

– Det är inte riktigt rätt att andra ska råka illa ut för vad man själv gör. Den här killen betyder exakt lika mycket som min egen son. Det hade varit en sak om jag hade varit själv. Hade jag inte haft honom hade jag kunnat köra hur långt som helst.

I OG?

– Ja, men med respekt för honom och hans familj gör jag på det här viset.

Original Gangsters grundare och Europapresident Dano Acar bekräftar att mannen lämnat sin position som tredje högste chef.

– Det här hände i morse och vi är helt överens. Men han är fortfarande vår vän.

Sent i går kväll tog socialtjänsten på orten beslutet att flytta pojken till annat boende.

De uppgav att medlemsskapet i OG inte var förenligt med uppdraget 40-åringen fått av socialtjänsten.

Original Gangsters

Kriminellt nätverk grundat i Göteborg 1993 av Dano Acar.

Från mitten av 1990-talet var OG, bredvid Brödraskapet, den starkaste så kallade fängelseorganisationen. Runt ett hundratal person-er bär i dag grupperingens tatuering, enligt OG:s ledning. Merparten är straffade för brott.

Wojtek Walczak, 37, är president i Sverige.

Dano Acar, 33, är Europapresident och styr organisationen från Turkiet. Han är internationellt efterlyst misstänkt för anstiftan till ett brandattentat och Turkiet saknar utlämningsavtal med Sverige.