FN:s högkvarter i Gaza brinner

FN-chefen ursinnig över attacken

Tre av FN-organet Unrwas:s anställda skadades när högkvarteret i Gaza city träffades av projektiler. Även delar av al Quds-sjukhuset stod i brand efter en flygattack.
Tre av FN-organet Unrwas:s anställda skadades när högkvarteret i Gaza city träffades av projektiler. Även delar av al Quds-sjukhuset stod i brand efter en flygattack.

FN:s hjälporgan i Gaza, Unrwa, säger att dess högkvarter i Gaza stad står i brand, rapporterar BBC.

Talesmannen Christopher Gunness säger att tre av Unrwas anställda skadats sedan byggnaden träffats av fem projektiler.

Försvarsminister Ehud Barak har enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon bett om ursäkt för attacken.

Unrwas talesman Christopher Gunness tilllade att Unrwa inte kan distribuera någon hjälp under dagen och att dess lastbilar inte hade kunnat lämna området kring byggnaden.

Ögonvittnen uppgav något senare att även delar av sjukhuset al-Quds i Gaza stad stod i brand efter en israelisk flygattack. Det framgick inte om någon hade skadats.

al-Quds-sjukhuset ligger i stadsdelen Tal al-Hawa i sydvästra delen av staden. Hundratals människor hade tagit sin tillflykt dit på morgonen för att söka skydd undan framryckande israeliska stridsvagnar.

FN-chefen ursinnig

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade att han är ”ursinnig” över Israels attack mot FN-kontoret i Gaza och att han kräver en fullständig förklaring från de israeliska myndigheterna.

Ban Ki-Moon sade också att dödssiffran i Gaza, som närmar sig 1 100, har blivit ”outhärdlig”.

Israels försvarsminister Ehud Barak ska personligen ha bett om ursäkt till Ban Ki-moon.

– Försvarsministern sade till mig att det var ett stort misstag och att han tog mycket allvarligt på händelsen. Han försäkrade mig om att extra hänsyn skulle tas till FN:s byggnader och personal. Och det ska inte upprepas, säger Ban Ki-moon, enligt AP.

"En sorglig incident"

Senare under dagen meddelade Israels premiärminister Ehud Olmert att Israels trupper "attackerats därifrån och att svaret varit hårt". Vid ett möte med Ban Ki-moon kallade Olmert granatattacken för "en sorglig incident" men menade att militanta grupper var de skyldiga.

Johan Eriksson, talesman för Unrwa, berättar för TT:s utsände att fem tankbilar fyllda med bränsle står nära bränderna på högkvarteret i Gaza stad och riskerar att explodera.

– Det finns ännu en risk att de antänds och då blir det förstås en jättelik explosion.

Två byggnader inne på Unrwahögkvarteret står i brand enligt Eriksson, en verkstad och ett lager där de humanitära försändelserna förvaras.

Krävs sand för att släcka elden

– All mat, alla madrasser, allt ris förvaras där. Allt gods som vi hade för avsikt att leverera över hela Gazaremsan i dag står just nu i lågor, säger han.

Byggnaden ska ha träffats av granater innehållande vit fosfor. Ett ämne som inte går att släcka med vatten eller skum-släckare.

– Man behöver sand och vi har inte tillgång till sådana mängder som skulle behövas. Vi har just nu inga möjligheter att släcka elden. Israels armé har exakta GPS-koordinater för alla våra installationer i Gazaremsan. De vet vad varje byggnad i högkvarteret rymmer. Ändå landar nu projektiler på den mest sårbara delen av området. Det är ett oförlåtligt agerande från deras sida, säger Johan Eriksson.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tror att det finns risk för fler misstag från Israel om kriget fortsätter.

"Viktigt att få slut på kriget"

– Det visar hur viktigt det är att få slut på kriget. Ju längre det fortsätter, ju fler kommer de så kallade misstagen att bli, säger utrikesminister Carl Bildt om attacken mot FN-kontoret.

På frågan om det räcker med att be om ursäkt för Israels del säger Bildt att det inte finns mycket mer att göra, ursäkten finns där och granaten kan inte tas tillbaka.

– Det man kan göra är att avsluta operationerna och jag hoppas och tror att det inte ligger allt för långt borta, säger utrikesministern och hänvisar till de samtal som pågår i Egypten.

Publisert: