Måste avfyra på tio sekunder

NYHETER

Härifrån kryssaren USS Lake Erie ska spionsatelliten skjutas ner

Foto: AP/US NAVY
Fartyget som ska avfyra missilen mot den döda spionsatelliten, USS Lake Erie, ligger i Stilla havet och inväntar bättre väder.

I Stilla havet ligger kryssaren USS Lake Erie och väntar på att dyningarna ska lägga sig.

Det måste vara perfekta väderförhållanden för att missilen ska träffa satelliten som går i omloppsbana nästan 250 kilometer ovan jorden.

Foto: AP/US NAVY
Aegismissil.

Sedan rymdfärjan Atlantis landade tidigare i dag har flottan fått klartecken att skjuta mot den döda spionsatelliten. Redan i kväll, amerikansk tid (i natt svensk tid) kommer det första tillfället att skjuta. Om vädret tillåter.

Tio sekunders-fönster

För närvarande är det nämligen lite si och så med vädret i Stilla havet och enligt meteorologerna kommer det inte att lugna ner sig förrän tidigast fredag eller lördag.

De närmaste nio eller tio dagarna uppenbara sig små korta ”fönster” när missilen kan avfyras. Tillfällena är inte mer än cirka tio sekunder långa.

Satelliten den ska träffa ska vara ungefär lika stor som en skolbuss. Men man har siktat in sig på att träffa satellitens bränsletank, som inte är mer än några fot lång.

Bränslet i tanken är giftigt och skulle kunna spridas i ett giftmoln i samband med att satelliten faller igenom atmosfären.

Modifierad missil

Det är för att undvika detta som den amerikanska administrationen beslutat att skjuta sönder rymdskrotet och man hoppas dessutom kunna träffa direkt i bränsletanken.

Missilen som man ska använda är en modifierad Aegis-missil. Den innehåller inget sprängmedel utan det är den kinetiska kraften som ska förstöra satelliten.

Uppdraget att skjuta sönder missilen kostar upp till 60 miljoner dollar, cirka 370 miljoner kronor, uppger CNN.