”De gör oss en björntjänst”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-19

Boende och experter om upploppen i Rosengård

Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över att vänsteraktivister och radikala muslimer agerar tillsammans.

Och i Rosengård upprörs många över de tillresta upploppsmakarna.

– De kanske har kommit för att hjälpa, men det är en björntjänst, säger Rosengårdsbon Emis Haxhi.

TT träffar honom när han är på väg till fredagsbönen i Islamic Centers moské vid Jägersro i Malmö. Han är upprörd över att utomstående lägger sig i konflikten om källarmoskén. De våldsamheter som utbrutit två nätter i rad får negativa följder för alla muslimer i Sverige, befarar han.

"Demokratiskt och vänligt"

– Islam är fred. Alla muslimer är fredliga. Det ska vi visa med våra handlingar, säger han till TT.

Verksamheten som bedrivits i den omstridda källarlokalen har betytt mycket för många människor, framhåller han, och han tycker att det var fel av fastighetsägaren Contentus att köra ut Islamiska kulturföreningen.

– Men vi måste kräva våra rättigheter på ett demokratiskt och vänligt sätt.

Housssein Cheik, som kom till fredagsbönen med sin lilla son, är av samma åsikt:

– Jag accepterar inte den typen av bråk. Det kom folk utifrån och protesterade mot samhället. Det är orättvist att göra så mot andra, säger han.

"Farlig situation"

Andreas Konstantinides, socialdemokrat och ordförande i Rosengårds stadsdelsfullmäktige, ser mycket allvarligt på händelseutvecklingen i den del av Rosengård som kallas Herrgården.

– Det är en mycket farlig situation för alla boende på Herrgården. Människor som redan har det det svårt får det ännu svårare, säger han.

Han anser att situationen är särskilt svårhanterlig, eftersom människor som han menar är ute efter att slåss mot polisen och hela samhället gjort Rosengård till sin arena.

– De förstör Rosengårds rykte. Ingen vill ha dem här.

”Ingen stadsdel gör lika mycket för unga”

Han är upprörd över uttalanden i medier om att det inte finns någonting för ungdomar att göra i stadsdelen. Fyra fritidsgårdar, idrottsklubbar, Lugna gatan, stadsdelsvärdar – listan på kommunens satsningar kan göras lång, framhåller han.

– Ingen annan stadsdel i landet gör så stora satsningar för att hjälpa barn och ungdomar, hävdar han.

Han anser inte att lösningen är att inleda förhandlingar om den omstridda källarlokalen.

– Man kan inte förhandla med personer som hotar oss.

Radikala muslimer och vänsteraktivister

Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över att vänsteraktivister och radikala muslimer agerar tillsammans.

– Händelserna på Rosengård ser jag som ett uttryck för ungdomarnas missnöje med det samhälle de lever i, och så länge som vi inte kan etablera ett alternativ till det kan vi förvänta oss att protesterna kommer från båda kanterna, säger han.

Men han är oroad över att bråken drar till sig vad han kallar professionella bråkstakar och betonar att polisen och Räddningsverket måste satsa på långsiktiga forskningsprojekt för att lösa problemen i framtiden.

– Vi måste få en bild inifrån de här grupperna för att finna en lösning.

TT