Pappan får vårdnaden

Dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha våldtagit dottern

Här bodde ”Louise” mad sin pappa under en period. Fallet väckte många känslor och ett flertal protesterade i Vetlanda.
Här bodde ”Louise” mad sin pappa under en period. Fallet väckte många känslor och ett flertal protesterade i Vetlanda.

Pappan i Vetlanda dömdes till rättspsykiatrisk vård för hundratals samlag med sin minderåriga dotter.

Nu har kommunen beslutat att pappan även i fortsättningen ska få ha vårdnaden av henne, skriver Vetlanda-Posten.

Detta trots att den före detta fosterpappan har begärt att få vårdnaden om flickan.

– En pappa som är pedofil och en mamma som har slängt ut henne. Är de lämpliga vårdnadshavare? Tyvärr så fortsätter socialen i Vetlanda att trampa på Louise. Hon har uttryckligen bett om att få mig som vårdnadshavare men som vanligt är det ingen som lyssnar på henne, säger fosterpappan till Vetlandaposten.

Sekretessbelagd utredning

Flickans mamma, som en gång slängde ut dottern, har fortfarande inte har någon kontakt med henne.

Vårdnadsbeslutet fattades nyligen av Vetlanda kommun, vilket framgår av en sekretessbelagd utredning som Vetlanda-Posten tagit del av.

Till grund för beslutet ligger den vårdnadsutredning som inleddes i april 2007 när turbulensen var som störst kring kommunens sätt att sköta ärendet kring flickan. Hon bodde i fem års tid hos sin psykiskt sjuka pappa som ständigt utnyttjade henne sexuellt, från det att flickan var tio år gammal.

Ingen kontakt

Pappan är för närvarande intagen för rättspsykiatrisk vård och mamman, boende i Göteborg, har i dag ingen kontakt med flickan. Socialnämndens utredare har flera gånger försökt få kontakt med mamman – men hon har ständigt lämnat återbud. Kommunen vet därför inte hur hon ställer sig i vårdnadsfrågan.

Det nya vårdnadsbeslutet diskvalificerar också flickans förre fosterpappa som vårdnadshavare.

Flickan, som i dag är 17 år, bodde hos fosterpappan i ett års tid och han har sagt sig vara beredd att vara flickans vårdnadshavare. Han har under utredningens gång varit god man för flickan. Hon har själv uttryckt önskemål om att få fosterpappan till vårdnadshavare.

Socialen har inte hört av sig

Själv säger fosterpappan att detta är en direkt följd av kritik som han har riktat mot socialnämndens sätt att sköta ärendet.

– Flickan själv ringde och var väldigt upprörd. Men av socialen i Vetlanda har jag inte hört ett ljud. Det är i och för sig inget som förvånar mig, säger fosterpappan till Vetlanda-Posten.

Socialnämndens ordförande, Åselotte Andersson (kd) uppger med hänvisning till sekretessen att hon inte svara på några frågor som rör beslutet.

Dömdes för hundratals samlag

Pappan dömdes i Eksjö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för hundratals samlag med dottern. Domen fastställdes av Göta hovrätt.

Pappan överklagade till Högsta domstolen, som dock inte tog upp målet. Han dömdes också att betala 230 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

Publisert: