Mona Sahlin petar Nuder

Mona Sahlin ger förre finansminister Pär Nuder sparken som ekonomisk talesman

Mona Sahlin ger förre finansministern Pär Nuder sparken.

Ny ekonomisk talesman för socialdemokraterna blir Thomas Östros.

– En fullständig nyhet för mig, säger Nuder i en kommentar.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Pär Nuder, 44, tvingas bort från s-toppen. Sedan valet har han varit partiets talesman i ekonomiska frågor och därmed tvåa i hierarkin.

Men Mona Sahlin är inte nöjd med hans insats. Han har uppträtt oengagerat och dessutom retat upp delar av partiet, exempelvis att ifrågasätta om a-kassan verkligen ska höjas.

Tackat nej till andra jobb

Enligt vad Aftonbladet erfar har Nuder erbjudits flera andra poster men tackat nej. Han vill inte ha något annat jobb i politiken.

– För någon vecka sedan kallade Mona Sahlin in Pär Nuder. Hon sa åt honom att han får flytta på sig och lämna andrapositionen, säger en källa.

Bland annat har Nuder erbjudits en plats i utrikesutskottet, men tackat nej.

Redan nästa vecka väntas förre näringsministern Thomas Östros, 42, ta över jobbet som ekonomisk talesman. Enligt Aftonbladets källor är han sugen på jobbet.

Östros är ekonom och har bland annat haft uppdraget som skatteminister. Just nu leder han den viktigaste av de arbetsgrupper som utformar socialdemokraternas nya politik, jobbgruppen.

Nyhet för Nuder

Pär Nuder var under många år Göran Perssons närmaste man?–?som statssekreterare, samordningsminister och finansminister.

Men nu tycks alltså hans politiska karriär vara slut. Tills vidare fortsätter Nuder som riksdagsledamot. Han har också en plats i partiets innersta krets, det verkställande utskottet.

Enligt uppgift från flera s-källor planerar Mona Sahlin fler förändringar i ledningen. Det hon letar efter är personer som bryter med Persson-eran och vill ompröva politiken?–?trots de höga opinionssiffrorna.

Aftonbladet.se var i morse i kontakt med Pär Nuder som avböjde att kommentera uppgifterna. Men i ett skriftligt uttalande till TT säger han sig inte känna till att någon petning skulle vara på gång.

Fler namn nämns

”Mona Sahlin har aldrig till mig framfört någon kritik eller missnöje med min insats som socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman. Tvärtom. Dagens uppgifter är en fullständig nyhet för mig”, skriver Nuder.

– Jag har inga kommentarer till uppgifterna, säger Ömer Oguz, presschef för socialdemokraterna i riksdagen till aftonbladet.se.

Enligt tv4nyheterna.se planerar Mona Sahlin en större utrensning ur partitoppen. Namn som nämns är partisekreterare Marita Ulvskog, gruppledaren i riksdagen Britt Bohlin och tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson. Det stämmer inte, säger Ömer Oguz.

– Det är helt fel, jag kan dementera de uppgifterna.

Sveriges Radio Ekot uppger att Mona Sahlin och Pär Nuder kommer att träffas i eftermiddag för att diskutera partiets framtida ledning.

Publisert: