Carola möter Tito i rätten

– Det kändes inget roligt att sjunga duett med Tito efteråt, säger hon i förhör

Foto: MAGNUS TORLE
Tito Beltran, Carola Häggkvist och Maria Lundkvist i ”Rhapsody in rock” 1999.

YSTAD. Carola Häggkvist minns väl hur dålig stämningen blev i ensemblen dagen efter den påstådda våldtäkten på Nötesjö Wärdshus i juli 1999.

– Det kändes inget roligt att sjunga duett med Tito efteråt, säger hon i förhör.

På onsdagen ska hon vittna mot världstenoren i rättegångssalen.

Hon minns att det var Maria Lundqvist som berättade att barnflickan hade blivit antastad av Tito.

I förhöret får hon frågan om Lundqvist verkligen beskrev det med ordet ”våldtäkt”, men det är Carola vid närmare eftertanke osäker på.

Efter detta pratade Carola personligen med barnflickan. Och de bad tillsammans, minns hon.

Dålig stämning i turnébussen

– Hon kände sig kränkt, säger Carola Häggkvist.

Hon minns också hur dålig stämningen blev i turnébussen efter att det kom ut att någonting hade hänt mellan Tito Beltran och barnflickan.

– Det blev en markant skillnad. Det kände inget roligt att sjunga duett med Tito efteråt, säger hon.

Såvitt hon kan minnas så var frågan uppe om Tito skulle få lämna turnén eller inte. Men det tillbakavisas å det bestämdaste av kapellmästaren Robert Wells, som också ska höras som vittne i rättegången på onsdagen. Han säger att han inte hade en aning om att Tito Beltran påstods ha våldtagit Maria Lundqvists barnflicka. Hade han vetat det, säger han, så hade Tito fått lämna turnén omgående.

Första gången han fick veta att det skulle skett en våldtäkt var när Monica Dahlström-Lannes, den före detta polisen som gjorde anmälan, ringde honom.

– Det är jättedåligt att Maria (Lundqvist) inte berättade för mig direkt. Det är skit att gå ut i pressen och berätta det först, säger han i polisförhör.

Känner sig förd bakom ljuset

Han känner sig förd bakom ljuset och menar att han skulle tagit tag i problemet direkt om han fått kännedom om det.

– Jag är den siste som vill hålla Tito om ryggen men samtidigt har jag inte samvete att säga något om denna händelsen eftersom jag inte vet något om den, säger han i förhör och understryker att han inte då hade en aning om vad som påstå ha skett.

Han beskriver sin mångåriga vänskap med Tito Beltran som om de skulle ha varit bröder. Wells är till och med gudfar åt Tito Beltrans dotter.

Men när Wells inför turnén 2005 informerade Tito att han inte fick följa med så skar sig dock vänskapen kapitalt. Tito Beltran krävde pengar som Wells skulle ha lurat honom på.

Sedan dess har de inte haft någon kontakt förutom via SMS vid något enstaka tillfälle.

09.00: aftonbladet.se:s Robert Triches rapporterar direkt från rättegången