Göran Johansson avgår

Av: Susanna Vidlund, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Men har ännu inte bestämt tidpunkt

Ordföranden i Göteborgs kommunstyrelse, Göran Johansson (s), avgår före nästa valrörelse.

Göran Johansson.
Göran Johansson.

Socialdemokraten Göran Johansson, 63, aviserade redan i fredags sitt beslut som innebär att han kommer avgå från sitt uppdrag som ordförande i kommunstyrelsen runt nyår.

I dag höll han en presskonferens med temat "Göran Johansson (s) redogör för sitt ställningstagande inför kommande mandatperiod". Många trodde att han då skulle precisera tidpunkten för sin avgång, men det skedde inte, skriver Göteborgsposten.

Johansson kommer dock att sitta kvar i kommunfullmäktige, och behåller även andra politiska uppdrag.

– De som tror att jag lägger av nu, de tror fel. Det är svårt att lägga av, säger Göran Johansson.

Efterträdare

Göran Johansson sa på presskonferensen att avgången kan komma "både före och efter årsskiftet" och att tidpunkten beror på efterträdaren.

Vem efterträdaren blir är ännu inte klart. Enligt Sveriges Radio är kommunalrådet Annelie Hulthén en trolig efterträdare. Hon har idag ansvar för tunga politiska frågor i kommunen, är socialdemokraternas andranamn i kommunledningen och sitter i kommunstyrelsens presidium.

Inflytelserik

Göran Johansson som är en inflytelserik politiker har suttit i kommunfullmäktige i 37 år.

Han har kallats för Göteborgs starke man, ett epitet som han själv inte gillar.

– Det enda det för med sig när tidningarna skriver så, är att alla ringer till mig om allting, fastän jag hänvisar till andra politiker. Det är bara dumt, har Göran Johansson tidigare sagt till Göteborgs-Posten.

Publicerad: