Oppositionen vägrar sent val

NYHETER

Parlamentsvalet i Pakistan skjuts troligen upp. Bhuttos parti protesterar liksom dess rival Nawaz Sharif. Fyra dagar efter mordet på oppositionsledaren Benazir Bhutto återvänder vardagen så sakteliga till landet.

Landets valkommission ska på tisdagen fatta beslut om parlamentsvalet kan hållas den 8 januari som planerat. Valkommissionens sekreterare Kanwar Dilshad sade på måndagen att kommissionen under dagen ska få in rapporter från provinserna om situationen där. Exempelvis rapporterades det från provinsen Sindh att röstmaterial inklusive röstlängder hade förstörts.

En hög regeringstjänsteman sade till nyhetsbyrån AFP att valet kan komma att senareläggas flera veckor på grund av oron i landet.

– Över 40 kontor har förstörts enbart i provinsen Sindh. Arbetet med valförberedelserna har hämmats allvarligt.

En annan anonym regeringsföreträdare bekräftade för AFP att valet inte kommer att hållas som planerat.

– Valet kommer absolut att skjutas upp i minst fyra veckor, om inte mer.

”Val omedelbart”

En partitjänsteman på Bhuttos parti PPP sade på måndagen att partiet vägrar att acceptera ett uppskjutande av valet.

– Vi kräver val omedelbart – den 8 januari. Om regeringen försenar valet, kommer vi att sammankalla en central kommitté som får besluta om vilka åtgärder vi ska vidta, sade partiföreträdaren Shah Mahmood Qureshi till AFP.

Senare sade Nawaz Sharif, ledare för det rivaliserande oppositionspartiet Muslimska förbundet-N, att även hans parti kräver val den 8 januari. Tidigare på dagen hade dock andra företrädare för partiet sagt att det var acceptabelt med en kort fördröjning.

Sharif sade att president Pervez Musharraf är den främsta orsaken till våldet i landet.

– Han är en enmanskatastrof och källan till alla problem. Vi kräver att han omedelbart avgår. Detta skulle göra slut på allt kaos och all oro i landet.

Sporadiska protester

47 människor har dödats i oroligheter sedan mordet på Bhutto. Under måndagen fortsatte sporadiskt vål i delar av landet. I staden Hyderabad kastade demonstranter sten mot polis. I staden Multan protesterade hundratals advokater och skrek slagord som ”Musharraf, din mördare”.

Den stora staden Karachi förvandlades till en spökstad under den gångna helgen då affärer, banker och bilar stacks i brand. Under måndagen sågs återigen fordon rulla på gatorna och vissa affärer slog upp sina dörrar. Men skolor var fortfarande stängda och många stannade hemma från arbetet även denna dag.

Kaoset i landet slår också hårt mot ekonomin. På måndagen föll aktiekurserna med närmare fem procent, det största fallet på 18 månader.