Regeringen i Thailand sitter kvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkomröstning planeras för att lösa krisen

De demonstranter som i tio dagar belägrat premiärminister Samak Sundaravejs kansli i Bankok kan få sin vilja igenom. På torsdagen sade regeringen att en folkomröstning planeras för att lösa krisen.

Sedan en vecka tillbaka ockuperas regeringskansliet i Bangkok av demonstranter som kräver premiärminister Samak Sundaravejs avgång. Men på torsdagen slog Samak tillbaka i ett radiotal.

– Jag avgår inte. Jag upplöser inte parlamentet. Jag måste sitta kvar för att bevara demokratin och skydda monarkin, sade han.

Sundarvej sade att PAD – organisationen som anordnat protesterna – inte kan tillåtas att avsätta hans folkvalda regering.

– PAD är en olaglig grupp som har intagit regeringsbyggnaden och förkunnat sin seger. Hur kan det vara riktigt? Landet kan inte leva utan lag och ordning.

Överväger folkomröstning

Senare under dagen mildrades dock regeringens linje något och enligt talesmän överväger Samak nu en folkomröstning för utröna om folket vill att han lämnar sin post.

Varken Samaks hot eller löften hade dock någon större inverkan på demonstranterna i Bangkok. I stället svor de att fortsätta sin protest tills Samak har lämnat sin post.

PAD är en rörelse bestående främst av rojalister, affärsmän och politiska aktivister som stödjer Thailands monarki och hävdar att Samak bara regerar landet på uppdrag av den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra.

Påverkar turisterna

Oppositionen har sin maktbas i Thailands traditionella elit och medelklassen, medan regeringspartiet har starkt stöd av fattiga på landsbygden.

Enligt AFP har protesterna redan resulterat i att antalet utländska turister som anländer till Bangkoks flygplats minskat med 30 procent.

– Oroligheterna har allvarligt påverkat rese- och turistbranschen i Thailand, säger Apichart Sankary, talesman för de thailändska resebyråerna.

TT

Publicerad: