Bylund visste inget

Arbetsförmedlingens chef kommenterar för första gången att han tvingats bort

Arbetsförmedlingens chef Bo Bylund kommenterar nu för första gången att han tvingas bort från posten.

Bo Bylund.
Bo Bylund.

”Regeringen beslutade före jul förra året att ändra mitt förordnande som chef för AMS till att avse chef och generaldirektör för Arbetsförmedlingen fram till april 2011. Vare sig dessförinnan eller därefter har någon kritik framförts från regeringen till mig när det gäller mitt ledarskap för Arbetsförmedlingen”, skriver Bo Bylund i sin kommentar.

Det möte med statssekreterare Eva Uddén som Bylund hade på torsdagen trodde han var ett rutinartat möte. Men Bylund fick vid mötet reda på att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin också ville träffa honom.

”Jag fick då besked om att min tjänst skulle utannonseras och att en ny chef skulle vara på plats efter sommaren 2008. Fram till dess ska regeringen nästa vecka utse en tillförordnad chef för verksamheten, och vid samma tillfälle ska jag flyttas till att vara generaldirektör i Regeringskansliet”, skriver Bylund vidare.

”Någon kritik mot mitt ledarskap framfördes inte. Något utrymme för diskussion fanns inte, och ett färdigskrivet pressmeddelande skulle skickas ut direkt efter mötet”.

”Förvånad”

– Jag tycker att det är helt fel tid att byta generaldirektör. Vi är inne i en uppstart med en helt ny organisation och stora sparbeting, sade Bylund på pressträffen.

– Jag är förvånad över ställningstagandet och den mycket snabba processen. Jag tycker att det är sorgligt.

”Blixten slog ned för mig”

Han har svårt att själv se några motiv till att han får sparken.

– Som myndighetschef förverkligar man den politik som finns. Uppgiften är att på bästa sätt genomföra de beslut som regering och riksdag tar.

De synpunkter som Bylund har framfört om arbetsmarknadspolitiska åtgärder under alliansregeringen har enligt honom inte haft någon politisk koppling.

– Det är vår uppgift att föra fram sakliga synpunkter på problem vi sett. Det är en helt naturlig process i statsförvaltningen.

Blixten slog ned för mig, skriver Bo Bylund i ett internt mejl till de anställda på Arbetsförmedlingen.

”När jag kom från ett besök i Luleå till ett som jag trodde vanligt möte med statssekreteraren, fick jag av henne och sedan av ministern reda på att jag skulle bytas ut. Någon diskussion var inte aktuell och ett färdigskrivet pressmeddelande fanns”, skriver Bylund och fortsätter:

”Som ni säkert förstår är jag oerhört besviken över att inte tillsammans med er få fullfölja resan mot målbild 2010 och bli Europas bästa arbetsförmedling”.

Facket kritiskt

Janne Rudén, ordförande för fackförbundet Seko, är mycket kritisk mot regeringens agerande.

– Vi har medlemmar på Arbetsförmedlingen och de har gjort ett jättejobb utifrån de nya direktiven. Det har man gjort med Bylund i spetsen. Om man plockar väck honom riskerar man att rasera hela det arbete som hela organisationen jobbat med under ett år, säger Rudén.

– Vi ser en uppenbar fara att man nu bakvägen försöker splittra myndigheten och privatisera den här verksamheten fullt ut. Det här är inget annat än en del i regeringens politiska strategi för arbetsmarknadspolitiken, säger Rudén.

– Jag tycker man ska ompröva det här beslutet för det är fullständigt galet.

TT

Publisert: