Åldringar hotas med arbetsläger

NYHETER

De gamla damerna ville demonstrera - straffas av kinesiska myndigheterna

Foto: Övervakas Wang Xiying och Wu Dianyuan övervakas av myndigheterna sedan de ansökt om att få protestera.

Två gamla kinesiska damer ville demonstrera mot att de hade blivit ivägkörda från sina hem.

Det tyckte inte de kinesiska myndigheterna om.

Nu hotas de två damerna som båda är över 70 år av arbetsläger.

Foto: Nationens fiender? Wang Xiying och Wu Dianyuan riskerar arbetsläger eftersom de vill protestera mot att de har tvingats flytta från sina hem.

– När jag först fick höra talas om möjligheten att få demonstrera så blev jag väldigt glad. Min situationen kunde kanske lösa sig. Men det visade sig vara lögn och det kändes som ett knivhugg i hjärtat, säger Wu Dianyuan, 79, i en telefonintervju med Washington Post.

Tre dagar efter att hon och hennes granne Wang Xiuying, 77, hotats med att de ska straffas med ett år i arbetsläger befinner sig damerna fortfarande i sina hem.

– Jag är extremt arg. Det är helt tragiskt att en vanlig person kan dömas på det här viset, säger 48-årige Li Xuehui som är son till Wu till The Times.

Bevakas

De två gamla damerna är under bevakning sedan de vid fem tillfällen har besökt polisen i Peking och ansökt om tillstånd att få demonstrera i en av "protestparkerna" under OS. Damerna som tvingades lämna sina hem 2001 ville protestera mot hur de har blivit behandlade av lokala myndigheter.

Wu och Wang fick dock till slut avslag på sin begäran. De förhördes i tio timmar och fick då veta att de är misstänkta för att ha stört den allmänna ordningen. Straffet kom några dagar senare: Ett år i arbetsläger. Ett administrativt straff som kan utdelas utan rättegång eller annan liknande juridisk process.

Nästan blind

Båda damerna behöver använda käpp när de går.

– Wang Xiuying är handikappad och nästan blind, berättar Li Xuehui som tillägger att arbetslägren är till för "tjuvar och prostituerade".

Li Xuehui säger att myndigheterna när som helst kan komma och hämta hans mamma och hennes granne.

– Det här är en del av taktiken som man använder för att skrämma och tysta demonstranter, säger Nicholas Bequelin vid Human Rights Watch till nyhetsbyrån AP.