Nu är det Ryssland mot resten – igen

avHans Österman

NYHETER

Erkände utbrytarstater – döms ut av västvärlden

1 av 5 | Foto: Foto: AP
TÅGAR UT Ryska trupper lämnade under gårdagen Sydossetien och Abchazien.

Björnen morrar. Världen svarar.

Det är Ryssland mot resten – igen. Och spänningen ökar:

– Vi ser en ny era av kalla kriget, säger professor Said Mahmoudi.

Kriget är över, men konflikten fortsätter. I går eftermiddag erkände Ryssland de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien som självständiga stater.

Där firade invånarna med champagne och skottsalvor i luften, men västvärlden kunde hålla sig för skratt. USA, EU, Nato – alla stod i kö att fördöma president Medvedev. Carl Bildt, den bloggande utrikesministern, skriver att Ryssland valt en ”politik av konfrontation”:

– Beslutet innebär ett lika tydligt som medvetet brott mot internationell rätt och grundläggande principer för stabilitet i Europa.

”Allt tyder på kallt krig”

Samtidigt stryper Ryssland allt fler politiska förbindelser med omvärlden. Flera EU-samarbeten ligger på is och de senaste dagarna har Moskva avbrutit en rad Nato-projekt och dragit tillbaka avtal inför ett kommande WTO-medlemskap.

Konflikten är ett obehagligt eko från förr. Och en framtid som väcker experternas värsta farhågor:

– Allt tyder på att vi börjar en ny era av kalla kriget. Spänningen är rätt hög just nu. Det kan inte uteslutas att Ryssland fortsätter hjälpa Iran och Syrien, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Erkännande av Kosovo

– De sätter hårt mot hårt. Natos expansion i öst efter Sovjets fall, missilsköldarna i Tjeckien och Polen – Ryssland vill markera en gräns, att USA inte kan pusha hur mycket som helst.

Said Mahmoudi ser ytterligare en viktig faktor bakom erkännandet:

– Det är ett direkt svar på västvärldens erkännande av Kosovo. Ryssland använder samma argument nu.

Behöver vi vara rädda för ett tredje världskrig?

– Nej, det tror jag inte. Det ligger inte i Rysslands intresse att gå i sådan konfrontation. Men de vill visa sig som en verklig aktör i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM