Misstänkt journalistmördare beredd att ge upp

avJohanna Melén

NYHETER

Mannen som misstänks för mordet på Anna Politkovskaja kräver en rättvis rättegång

Mannen som misstänks för mordet på Anna Politkovskaja kan snart stå inför rätta i Ryssland.

I dag kom uppgifter om att mannen, Rustam Machmudov, är beredd att överlämna sig mot löfte om en öppen och rättvis rättegång.

Uppgifterna framkom under dagens rättegångsförhandlingar mot tre andra män, misstänkta för inblandning i mordet på den världsberömda journalisten Anna Politkovskaja.

Internationellt efterlyst

Den misstänkte mördaren är sedan tidigare känd som en Rustam Machmudov. Han befinner sig utomlands och är internationellt efterlyst. Att han nu skulle vara beredd att överlämna sig till ryska myndigheter kommer från en av de mordåtalades advokater. Han ska i sin tur ha fått reda på Machmudovs vilja via en släkting till den misstänkte mördaren, uppger den ryska nyhetssajten Lenta.ru.

Uppmärksammat mord

Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem i Moskva den 7 oktober 2006. Mordet fick stor uppmärksamhet, såväl i Ryssland som internationellt. Sedan en tid pågår rättegången mot tre män, misstänkta för inblandning i dödsskjutningen. Två av dem är bröder till den efterlyste Rustam Machmudov. Den eller de som beordrade mordet på den regimkritiska journalisten är fortfarande på fri fot. Tidigare under rättegången framkom uppgifter om att det skulle handla om en ”rysk politiker”.