Bamse

Bamse förlorade – baren fortsätter servera ”dunderhonung”

Av: 

Eneida Berisha

Inga problem för baren Shotluckan att sälja ”dunderhonung”.
Inga problem för baren Shotluckan att sälja ”dunderhonung”.

NYHETER

”Världens starkaste björn” har fått kämpa för att hålla sin beryktade dunderhonung för sig själv. Men ett nytt domslut tvingar nu Bamseförlaget att dela med sig av drycken till en bar som namngett sina shots efter den.

– Kopplingen till sprit är olämplig, säger Bamseförlagets vd Ola Andréasson till Nyhetsbyrån Siren.

Bamseförlaget får se sig besegrat i en varumärkestvist med barkedjan Shotluckan, som döpt en av sina shots efter den magiska drycken ”dunderhonung”.

Anledningen är att Patent- och registreringsverket (PRV) till skillnad från serieförlaget inte anser att dunderhonungen är ett tillräckligt välkänt varumärke. För Bamseförlaget är det inte enbart varumärkesintrånget som är ett problem.

– Kopplingen till sprit är olämplig, som vi ser det. Det gör det här lite värre, säger Bamseförlagets vd Ola Andréasson till Nyhetsbyrån Siren.

”Dunderhonung är en unik benämning”

"Dunderhonung är en unik benämning och en mycket viktig beståndsdel i Bamse och hans värld" argumenterar förlaget för i tvisten med Shotluckan.

PRV delar dock inte samma åsikt utan slår bland annat fast att det inte finns någon utredning om hur stor marknadsandel som varumärket har. De menar även att det inte finns någon utredning kring hur stora investeringar som gjorts för att marknadsföra det.

Barens invändning: Vänder sig inte till barn

Baren har för sin del påtalat att ”dunderhonung” i deras fall inte är ett varumärke som vänder sig till barn – utan är avsett att användas för spritdrycker och att det därför inte finns någon risk för förväxling.

Det är just kopplingen till sprit i sammanhanget som Andréasson ser som extra problematisk. Sedan tidigare har en honungstillverkare fått rätt mot serieförlaget i en liknande tvist.

– Att begreppet används i det sammanhanget är mer naturligt. Vi förstår resonemanget i PRV:s beslut, men håller inte med. Vi för nu en diskussion med våra advokater om vi ska överklaga men inget är klart än, säger Ola Andréasson till Nyhetsbyrån Siren.

Shotluckan har barer i bland annat Lund, Halmstad, Uppsala och Linköping.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Som ett rus på dunderhonung

ÄMNEN I ARTIKELN

Bamse

Alkohol

Patent- och registreringsverket