Här är länet som besöker 1177 mest

avMalin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Google Maps/TT
Stockholms län står för 34 procent av alla sökningar på 1177 under september.

I 15 år har oroliga och bekymrade svenskar ringt till sjukvårdsupplysningen för hjälp. I dag används webbtjänsten 1177 för vårdärenden men också för att läsa om åkommor och sjukdomar.

En tredjedel av alla webbaserade sökningar efter sjukvårdsrådgivning görs från en och samma plats i Sverige.

I september nådde sajten 1177.se tio miljoner besökare varav 34 procent av sökningarna gjordes från Stockholms län.

Men ökningen sker i hela landet. Under motsvarande period förra året låg besöken på 8,7 miljoner. Svenskarna söker främst på diarré och kräkningar men även magont, halsfluss och urinvägsinfektion når topparna, uppger SVT.

”Smidigt”

Marie Goldstrand, kommunikatör vid 1177 Region Jönköpings län, säger i ett uttalande att allt fler använder tjänsten för att förnya recept och läsa sin journal.

– Många upptäcker den vägen hur smidigt det är med alla råd om hälsa och vård som 1177 Vårdguiden på webben innehåller, säger Goldstrand.

Informationen på hemsidan faktagranskas av läkare och sjuksköterskor liksom andra experter inom vårdsektorn. Vid telefontjänsten 1177 ger sjuksköterskor råd och är aktiv dygnet runt, men har fått kritik för sina långa väntetider.

Rättelse

I ursprungliga artikeln som publicerades 22 oktober 2018 skrev Aftonbladet att det är Jönköpings län som vänder sig mest till 1177 och att de stod för 27 procent. Detta berodde på ett fel i den ursprungliga nyheten på SVT.

Den korrekta uppgiften är att Jönköpings län stod för 2,7 procent av besöken på 1177.se under september.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM