Skripal utsatt för militärt nervgift – skapat i Ryssland

Spionen Sergej Skripal förgiftades med en kemisk sammansättning kallad ”novitjok”.

Ett massförstörelsevapen utvecklat i Ryssland.

– De smittade människorna är borta. Även om de överlever kommer de aldrig att bli återställda, säger Vil Mirzajanov som utvecklat ämnet.

Brittiska myndigheter uppger att Sergej Skripal och hans dotter Julia med stor sannolikhet förgiftades med ett massförstörelsevapen, ett militärklassat nervgift vars syfte är att orsaka så många människor som möjligt skada.

Polisens senaste teori är att dörrhandtaget till Skripals bil smorts in med det dödliga nervgiftet.

Giftvapnet uppges vara gjort av en särskild sammansättning kemiska ämnen som kallas ”novitjok”, nykomling. Sammansättningen är framtagen i forna Sovjetunionen under 1970- och 80-talet, uppger AFP.

Syftet ska ha varit att kringgå internationella förbud av användandet av kemiska vapen.

Vissa av de dödliga blandningarna som sattes samman ska sedan ha tagits in den ryska arméns arsenal under 90-talet.

Nästan all information om ”novitjok-sammansättningarna” kommer från ryska avhoppare. En av dem är kemidoktorn Vil Mirzajanov som säger sig ha varit med och tagit fram kemiska vapen, bland dem ”novitjok”.

”Bara Ryssland som kan utföra detta”

Han säger att giftet är ett av skälen till att han hoppade av och flydde från forna Sovjet till USA.

– Det är minst tio gånger kraftfullare än något annat känt nervgift. Och effekterna är i princip obotbara, säger Mirzajanov, enligt AFP.

Mirzajanov säger att det är otänkbart att det inte finns en rysk koppling till användet av giftvapnet i Salisbury mot Sergej Skripal.

– Det är bara Ryssland som kan utföra det här, säger han enligt AFP.

Kemidoktorn beskriver också hur små mängder av ”novitjok-sammansättningar” kan påverka stora grupper människor på kort tid. Och att det kan vara farligt i åratal efter att det släppts ut.

Orsakar förlamning – och död

Han säger att ämnet, som är att likna vid ett extremt finkornigt puder, troligen har använts mot offren i sprejform, enligt AFP.

– Det kan användas i många former, men mest troligt att att det har skett med hjälp av en sprejflaska, säger Vil Mirzajanov.

Nervgift slår ut kommunikationen mellan hjärnan och kroppens muskler. Det leder till förlamning och att kroppens funktioner upphör, uppger BBC. I slutändan kan det leda till döden genom att hjärtat slutar slå eller att den drabbade kvävs när lungorna slagits ut.

”Novitjok-sammansättningar” uppges vara så svåra att råda bot på eftersom vården har svårt att identifiera de ämnen som giftet består av. Vilket leder till problem med att hitta rätt behandling, skriver AFP.

Publisert:

LÄS VIDARE