Stormys advokat: ”Hon vill berätta sanningen”

Sexaffären mellan president Trump och porrstjärnan Stormy Daniels har blivit en uppmärksammad följetong i medier över hela världen.

Daniels stämmer nu Trump.

Hennes advokat Michael Avenatti berättar att stämningen handlar om att ogiltigförklara ”tystnadsavtalet” så att Daniels fritt ska kunna berätta sanningen.

– Hon tycker det är viktigt att allmänheten får veta vad som hände, säger han.

Ända sedan tidningen Wall Street Journal i januari avslöjade att porrstjärnan Stormy Daniels haft en sexuell relation med Donald Trump har det skrivits nya kapitel i historien.

Först förnekade samtliga inblandade att något överhuvudtaget hade hänt. Trump och hans advokat förnekade allt. Stormy Daniels la också locket på:

– Vi vill inte diskutera Trump, skrev hennes agent Gina Rodriguez i ett mejl till Aftonbladet efter Wall Street Journals artikel.

Stämmer Trump

Trumps advokat Michael Cohen medgav sedan att han faktiskt betalat 130 000 dollar från ett nystartat bolag i Delaware. Det var vad porrstjärnans tystnad kostade.

Stormy Daniels antydde därefter att Wall Street Journals story stämde, bland annat i Jimmy Kimmels talkshow på tv-kanalen ABC.

Sedan gjorde Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, ett utspel rörande den guldfärgade klänning hon burit när hon träffade Trump i Lake Tahoe 2006. Daniels hävdade att hon, precis som Monica Lewinsky, skulle låta dna-testa klänningen för att säkra spår efter Trump.

Nu stämmer hon Donald Trump i en domstol i Los Angeles. Hon och hennes advokat Michael Avenatti menar att ”tystnadsavtalet” på 130 000 dollar ska ogiltigförklaras.

Trump skrev nämligen aldrig under avtalet.

Efter stämningen skickade Trumps advokat in en så kallad ”restraining order” för att försöka tysta Stormy Daniels. Något som hennes advokat Michael Avenatti uppfattat som ett hot. Det rapporterar The Hill.

”De har haft en sexuell relation”

I morse, amerikansk tid, medverkade Michael Avenatti i NBC News. Han sa där att hans klient haft en sexuell relation med presidenten.

Avenetti fick frågor om det finns fotografier, sms eller annat material som kan verifiera relationen.

– Det är en fråga som Stormy Daniels själv får svara på, sa han.

Avenetti sa också att det finns ytterligare bevis som ännu inte lagts fram. Han sa även att han inte tror på att Trump inte skulle ha känt till något om kontraktet och utbetalningen.

– Att påstå att en advokat (Michael Cohen, reds. anm.) skulle gjort allt detta på egen hand, och att presidenten inte skulle känt till något, är bara löjligt.

Men spelar hela otrohetsaffären, om allt som Stormy Daniels påstår är sant, egentligen någon roll för Trump och för den amerikanska allmänhetens förtroende för honom?

Den amerikanska statsvetaren och demokraten Elizabeth Walentin är osäker.

– Jag är förvånad att det här inte blev en större nyhet från början säger hon. Synen som republikaner vanligtvis har på otrogna politiker och den uteblivna reaktionen. Det går inte ihop.

Walentin tror att det finns flera förklaringar

– De som gillar Trump menar att det där hände för tio år sedan och inte förändrar något. Inget kan rubba det förtroendet, säger hon.

”Kanske leder till något annat”

Det faktum att medier har haft svårt att rapportera om händelsen, eftersom Daniels på grund av avtalet inte sagt så mycket, talar också för Trump.

– Hon har ju inte kunnat tala fritt så det har blivit en konstig situation och lätt att avfärda som ”falska nyheter”.

Men om nu Stormy Daniels efter stämningen kan tala fritt om vad som hänt tror Elizabeth Walentin att det möjligen kan bli en större skandal.

– Det kanske leder till något annat, att man får upp något nytt spår. Sedan kan ju även andra kvinnor träda fram och berätta.

”Vissa politiker mindre sårbara”

Erik Åsard på Svenska institutet för Nordamerikastudier tror att mycket beror på att Trumps supportrar är ”anti-etablissemangsanhängare”.

– Vissa politiker är mindre sårbara för sådana här historier än andra. Trump tillhör dem som nästan är immuna, säger han.

USA:s kristna höger verkar, trots sina moraliska värderingar, inte bry sig om presidentens misstänkta utomäktenskapliga affärer.

– Det verkar som att de hade en moralisk uppsättning innan Trump och en efter. Det gäller inte minst de evangelikala pastorerna som stödjer honom. Det är en stor gåta hur de kan köpa allt han gör, säger Erik Åsard.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders fick under onsdagens presskonferens flera frågor om Trump och Stormy Daniels.

– Presidenten har förnekat alla de här anklagelserna som har riktats mot honom, sa hon.

Publisert: