Hård kritik mot Trump efter McCabes avsked

avOskar Forsberg

NYHETER

FBI:s vicechef Andrew McCabe fick i går sparken, bara två dagar innan han skulle sluta, vilket kommer kosta honom delar av pensionen.

Nu rasar den tidigare CIA-chefen John O. Brennan mot beslutet – och riktar hård kritik mot president Trump.

”När din korruption, usla moral och politiska förvanskning blir känd, kommer du att få din rättmätiga plats som en vanärad folkuppviglare i historiens soptunna”, skriver Brennan på Twitter.

Justitieminister Jeff Sessions gav i går FBI:s vicechef Andrew McCabe sparken. President Donald Trump twittrade tidigt på lördag morgon om avskedet och skrev ”det var en bra dag för de hårt arbetande män och kvinnorna på FBI” att McCabe fått sparken.

Han skrev också att det var ”en bra dag för demokratin”.

1 av 3 | Foto: SAUL LOEB / AFP
Donald Trump får hård kritik efter att Andrew McCabe avskedats.

Kommer sannolikt gå miste om pension

Presidenten var på Twitter också kritisk mot att McCabe försvarat den tidigare FBI-chefen James Comey, som Trump gav sparken i våras.

Justitieminister Sessions avskedade McCabe bara några dagar innan FBI:s vicechef skulle gå i pension. I och med detta kommer McCabe att gå miste om delar av sin pension. Hur mycket han förlorar är ännu inte helt fastställt.

Flera tunga namn kritiserar nu Trump och Sessions för att man avskedar McCabe så tätt inpå hans sista dag.

”I historiens soptunna”

En som inte skräder orden är den före detta CIA-chefen John O. Brennan som riktar skarp kritik mot presidenten.

”När din korruption, usla moral och politiska förvanskning blir känd, kommer du att få din rättmätiga plats som en vanärad folkuppviglare i historiens soptunna”, skriver han på Twitter.

Andrew McCabe och James Comey har kritiserats hårt av Trump som bland annat påstått att de ska ha skyddat Hillary Clinton från åtal i skandalen rörande hennes mejl.

”Fortsatt krig mot FBI”

Efter avskedet i går slog McCabe, som arbetat vid FBI i 21 år, tillbaka mot Sessions och Trump.

”Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt”, skrev han i ett uttalande.

Han uppgav också att avskedet är en del av administrationens pågående krig mot FBI och Robert Muellers utredning, enligt nyhetsbyrån AP.

Tvådagarsrapport om ”brottsfamiljer”

Men det kan finnas en utväg för Andrew McCabe, i alla fall gällande hans pension.

Efter att det stod klart att han fått sparken hörde den demokratiske kongressledamoten Mark Pocan från Wisconsin av sig.

"Andrew, ring mig. Jag kan behöva en bra tvådagarsrapport om de största brottsfamiljerna i Washington DC", skrev Pocan i ett inlägg på Twitter.

Skulle McCabe få en kortare statlig anställning kan han eventuellt fortfarande kvalificera sig för en full pension, rapporterar The Hill.

De har fått lämna under Trumps tid i Vita huset 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM

FBI