Kvinna dog – påkörd av självkörande Uberbil

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Taxitjänsten Uber stoppar alla sina tester av självkörande fordon efter att en kvinna blivit ihjälkörd av en av företagets Volvobilar i amerikanska Tempe, Arizona.

Det är det första kända dödsfallet där en självkörande bil kört på en fotgängare, skriver The New York Times.

Uberbilen av modellen Volvo XC90 var i självkörande läge med chauffören sittande i förarsätet när kvinnan korsade vägen vid sidan om ett övergångsställe och blev påkörd, enligt polisen. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled.

Bilder från händelsen visar bilen med intryckt front och en trasig cykel bredvid. Olyckan inträffade under natten mellan söndag och måndag.

Volvo uppger att de inte har utvecklat den självkörande tekniken. Uber har samarbeten med flera biltillverkare om självkörande fordon.

Uber säger i ett uttalande att man "samarbetar fullt ut" med de lokala myndigheterna och att alla tester av självkörande bilar stoppas tillfälligt. Testerna sker i Tempe, Pittsburgh, San Francisco och Toronto i Kanada.

"Vi tänker på offrets familj samtidigt som vi arbetar med den lokala polisen för att förstå vad som hände", twittrar företagets vd Dara Khosrowshahi.

USA:s transportmyndighet kommer att utreda olyckan och skicka personal till Tempe, rapporterar Bloomberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE